Sud BiH

U utorak izricanje presude za zločine nad Hrvatima Viteza

Sud BiH
18.09.2023.
u 07:25

Njima se sudi za ubojstva najmanje 12 vojnika Hrvatskog vijeća obrane, koji su se predali, kao i dva civila – žene hrvatske nacionalnosti – prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradin i Dubravice kod Viteza, 22. prosinca 1993. godine

U Sudu Bosne i Hercegovine ovaj tjedan je planirano izricanje presude Ibrahimu Puriću i još sedmorici optuženih za zločine na području Viteza u prosincu 1993. godine.

Purić je optužen sa Nijazom Sivrom, Ibrahimom Tarahijom, Rušitom Nurkovićem, Almirom Sarajlićem, Sadikom i Šaćirom Omanovićem te Kasimom Kavazovićem, a izricanje presude planirano je u utorak, 19. rujna.

Njima se sudi za ubojstva najmanje 12 vojnika Hrvatskog vijeća obrane, koji su se predali, kao i dva civila – žene hrvatske nacionalnosti – prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradin i Dubravice kod Viteza, 22. prosinca 1993. godine. Prema optužnici, Purić je bio komandant 325. brdske brigade Armije BiH, Tarahija komandant Trećeg bataljuna ove jedinice, Sivro i Nurković pomoćnici komandanta, a ostali pripadnici brigade.

Istog dana je planiran početak suđenja Borislavu Gligoreviću, koji se tereti za silovanje u Liplju kod Zvornika tijekom 1992. godine, javlja BIRN BiH. 

Gligorević je optužen da je – u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) i jedinice “Bijeli orlovi” Teritorijalne obrane Zvornik, dok se u nezakonitom zatočenju nalazio veći broj civila bošnjačke nacionalnosti u selu Liplje, koji su višestruko zlostavljani, a veći broj žena seksualno zlostavljan – došao u kuće u kojima su bili zatvoreni civili te, prijetnjom silom i opasnosti po život, počinio silovanje dvije žene bošnjačke nacionalnosti.

Dan kasnije planirano je da obrana Ranka Draškića, optuženog za zločine počinjene 1992. godine na području Ilijaša, iznese završnu riječ. On je optužen sa Savom Manojlovićem u svojstvu pripadnika Interventnog voda Teritorijalne obrane Srpske općine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade VRS-a. Prema optužnici, Draškić i Manojlović su 5. lipnja sudjelovali u napadu na Lješevo i ubojstvima 20 civila. Dodaje se da je oko 100 muškaraca, žena i djece odvedeno u Podlugove.

Idući tjedan su planirani nastavci suđenja za zločine počinjene u Višegradu, Goraždu, Bosanskoj Krupi, Tesliću, Bužimu, Doboju, Donjem Vakufu, Vitezu, Bratuncu, Brčkom, Sarajevu, Vlasenici, Sokocu, Ključu, Lukavcu, Banjoj Luci, Prijedoru i Teočaku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije