Zaštititi dom za vrijeme ljetovanja

Idete na odmor, pazite što na društvenim mrežama pišete, lopovi prate izbivanja iz stana

26.06.2017.
u 15:00

Vrijeme je godišnjih odmora i gradske ulice diljem zemlje su prazne. Ljeto je uzelo mah i, tko god je mogao, otišao je nekamo na odmor. Kuće i stanovi ostali su prazni, a upravo je to provalnicima dalo vjetar u leđa. Poznato je kako provalnici najčešće upadaju u stanove građana koji odu na more ili otputuju negdje izvan grada, piše Večernji list BiH.

Preventivno djelovanje

Kako bi se spriječilo eventualnu pljačku kuće ili stana, iz MUP-a kažu da je potrebno djelovati preventivno. Da je vrata prilikom odlaska obvezno zaključati, nije potrebno posebno naglašavati, no što s prozorima, balkonom i samim ključem? Policija savjetuje i zatvaranje svih potencijalnih mjesta na koja bi provalnik mogao ući u stan ili kuću. Ključ nikako nemojte ostaviti ispod otirača ili cvjetnjaka, već jedan ponesite sa sobom, a rezervni ostavite osobi od povjerenja - bio to dobar susjed ili netko od rodbine tko bi vaš dom mogao povremeno obići dok vas nema. Osobi kojoj ostavite ključ naglasite da redovito prazni vaš poštanski sandučić kako ne bi predstavljala znak onome tko prati vaše izbivanje.

Mnogi danas, povedeni društvenim mrežama i onom modernom “nije se dogodilo ako nije na Facebooku”, nepotrebno “na sva zvona” ističu da odlaze na godišnji odmor, a upravo su društvene mreže lako upadljiva platforma praćenja nečijeg izbivanja iz stana. Razmislite stoga o tome je li baš potrebno javno isticati sve što vam se na ljetovanju dogodi i označavati se na kartama poznatih ljetovališta koja su daleko od vaših kuća... Osim interneta, opasno može biti i govoriti svima o tome da odlazite na odmor ili o tome ostavljati obavijest u zgradi.

Kradu novac i tehniku

Jedan od savjeta koji redovito ističu iz MUP-a je i da ne spremate cvijeće s balkona i prozora jer tako dajete poruku da ste odsutni. Također, novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice ne u madracima. Štoviše, nastojte novac uopće ne držati u stanu, već u bankama. Ako imate alarmni sustav, obvezno ga uključite prije odlaska kako bi vaše ljetovanje moglo proći što mirnije. Ako i uz sve preventivne mjere dođe do upada pljačkaša u kuću ili stan, u tim trenucima uglavnom otuđuju tehničku robu, kao što su fotoaparati, mobiteli i laptopi, zatim nakit i novac, odnosno traže stvari koje mogu vrlo lako prodati preko posrednika ili društvenih mreža.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?