Na Klišansko-konjičkoj večeri Hrvata u Beču hrvatski dužnosnici iz FBiH, HNŽ-a, Konjica

Iako raseljeni, Hrvati svjedoče o čvrstim vezama s rodnim krajem

12.02.2024.
u 12:01

U Beču je protekloga vikenda održana tradicionalna, 14. po redu, Klišansko-konjička humanitarna večer kao dio programa u kojemu se okupljaju raseljeni Hrvati iz ovog dijela Hercegovine kako bi svjedočili o vezama s rodnim krajem, ali i sagledali perspektive i mogućnosti njegova oživljavanja, piše Večernji list BiH. Organizator događaja je Udruga klišansko-konjičkih Hrvata koja djeluje u Beču, glavnom gradu Austrije, u kojemu, prema procjenama predsjednika Udruge Viktora Čuture, živi blizu 2000 Hrvata.

Dolaze i ne zaboravljaju

U Beču žive, ali srce je negdje drugdje, kaže većine njih. - Ovdje sam došao 1972. Dobro sam organizirao život, ali sve ove godine vuče me želja prema rodnom kraju te, kad god imam priliku, odlazim tamo - kaže Ivan Čoja. - Svi smo zadovoljni životom ovdje, ali srce nam je sve ove godine u rodnom kraju. Uskoro ću u mirovinu, za nepunu godinu, te je planiram uglavnom provesti u svojim Obrima - kaže Viktor Čuturić. I nisu samo želje Klišana koji su pred mirovinom vezane uz rodni kraj, imaju ih i mnogi mladi koji su rođeni u Beču. - Moj je otac iz Kostajnice, ja sam rođena u Beču, ali sam Klišanka. Ne mogu se poistovjetiti s kulturom i običajima Austrijanaca uz svoje vlastite, a koji potječu iz Klisa, iz moje Kostajnice u koju dolazim kad god mogu i za mene je najljepša - kaže 18-godišnja Anamarija Zekić.

Ljubav Klišana prema danas opustjelom rodnom kraju okupila ih je protekloga vikenda u Beču, a sliku župa iz kojih su otišli u potrazi za boljim životom i svoju misiju u njihovu oživljavanju predstavili su im župnici fra Ivica Karatović i don Marin Marić. - U župi Podhum-Žitače trenutačno žive 52 vjernika, bake i djedovi uglavnom. Prekrasna crkva stara više od 2000 godina treba obnovu, kao i život u tom kraju. Neka ova večer protekne i u razmišljanju kako spasiti i crkvu u Podhumu, pod brdom, jednako kao i onu živu - poručio je fra Ivica koji je tijekom večeri uzeo i mikrofon kako bi sa svojim Klišanima zapjevao koju domoljubnu, ali pjesmu iz njegove mladosti. Po brojnosti vjernika stanje nije mnogo bolje ni u župama Obri i Solakova Kula. Ondje je na župi mladi svećenik don Marin Marić, zahvaljujući čijoj energiji i zalaganju su mnogi u posljednje vrijeme pogledali na godinama zaboravljeni i zapostavljeni kraj. Večer klišansko-konjičkih Hrvata u Beču dio je nakane da se takav odnos prema Klisu promijeni. - I ova večer održava se na dan kada se Katolička crkva u Hrvata spominje blaženog Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika. Dok tražimo način za obnovu opustjelog klišanskog kraja, po uzoru na blaženog Stepinca, stojimo čvrsto na braniku i čuvamo vrata Hercegovine - poručio je okupljenim Klišanima don Marin Marić.

U obnovu života u ovom dijelu Hercegovine odlučni su uključiti se i hrvatski dužnosnici sa svih razina vlasti, od Grada Konjica, u kojemu se i sami bore za pozicije na kojima bi više odlučivali o projektima, preko Hercegovačko- neretvanske županije pa sve do Federacije BiH. Na Humanitarnoj večeri klišansko-konjičkih Hrvata ove su godine, uz predsjednika GO-a Konjica Ivana Antića, bili i predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač te predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović. - Došli smo ovdje podržati i biti dio zajedništva Hrvata iz ovog dijela sjeverne Hercegovine. Opredijeljenost Vlade kojoj sam na čelu je jačati veze s iseljeništvom, a onima koji žive u našoj županiji, u bilo kojem njezinu dijelu, pa tako i klišanskom kraju, osigurati uvjete za život dostojan čovjeka, pomoći u održivom povratku koji počinje sa sigurnošću, a nastavlja se kvalitetnom infrastrukturom - kazala je Buhač. - Istina je da je klišanski kraj u proteklim godinama bio zaboravljen od svih. Srećom, takav se odnos polako mijenja, zahvaljujući i ljudima poput don Marina. Mislim da smo vratili ovaj kraj u fokus zanimanja i javnosti i politike. Prve korake smo napravili, ono što nam treba su projekti kojima bismo popravili uvjete života i onima koji tamo žive i Klišanima koji dolaze povremeno ili se planiraju vratiti u ovaj kraj. Vjerujem da im skupa, sinergijom svih nas, možemo osigurati jednu novu perspektivu oživljavanja ovoga kraja - poruka je koju je predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović uputio okupljenima iz klišansko-konjičkog kraja.

Dolazak dužnosnika i poruke

Dolazak dužnosnika sa svih razina vlasti i jasne poruke promjene odnosa prema klišanskom kraju s radošću su dočekane među Klišanima u Beču. - Ovo je prvi put da na našu večer dolaze ovako važni gosti. Vjerujem da će oni ispuniti ono što su obećali, svoj dio na oživljavanju ovoga kraja. Sami ne mogu napraviti mnogo, kao što ni mi sami to ne možemo. Ali zajedno, s našim župnicima, mislim da možemo napraviti mnogo - kazao nam je Viktor Čuturić, predsjednik Udruge klišansko-konjičkih Hrvata u Beču. Jučer je slavljena i misa u prepunoj crkvi Am Hof​ u Beču. Don Marin Marić, župnik u župama Obri i Solakova Kula, posebno se osvrnuo na hrvatsko zajedništvo koje, kako je naglasio, nema alternativu, a temelji se na dva stupa - katoličkom i hrvatskom identitetu. - Mi smo jedan narod s dvije strane Save. U BiH čuvamo naša ognjišta i za vas koji živite izvan nje, pa i ovdje u Beču - poručio je don Marin Marić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije