pretpristupna pomoć IPA III

I županije kreću u utrku za financijski aranžman vrijedan čak 14,2 milijardi eura

21.09.2021.
u 18:46

U ovoj fazi programiranja sredstava, 2021. i 2022. godina, zastupljeni su, između ostaloga, sektori koji su u isključivoj ili neizravnoj nadležnosti županijske razine vlasti, a to je iznimna prilika za ovu razinu vlasti da nametne svoje ideje

Instrument pretpristupne pomoći IPA III, a koji nudi više od 14 milijardi eura sredstava za idućih sedam godina, izvrsna je prilika za Bosnu i Hercegovinu, odnosno sve njezine razine vlasti, aktivno se uključiti u proces kandidiranja projekata koji će dobiti novac iz europske blagajne, piše Večernji list BiH.

Ipak, taj proces uvelike će ovisiti o sposobnosti domaćih predstavnika vlasti, kao i struci, na pravi način detektirati potrebe i napisati najbolje projekte koji će u konačnici dobiti europski novac.

Obujam i intenzitet

Naime, “kvaka” je što ovaj ogroman financijski paket nije u cijelosti “zacementiran” na pojedine države, već će u jednom značajnom dijelu ovisiti o sposobnosti zemalja regije nametnuti svoje projekte kao najučinkovitije. Nedavno je potvrđeno kako se pomoć u okviru IPA III temelji na pristupu zasnovanom na učinku, jednako kao i načelu pravične raspodjele. Drugim riječima, pomoć se razlikuje u obujmu i intenzitetu ovisno o učinku korisnika. Posebna pozornost posvetit će se naporima uloženim u temeljna reformska područja (vladavina prava i osnovna prava, demokratske institucije i reforma javne uprave, kao i ekonomski razvoj i konkurentnost). Istodobno se primjenjuje načelo pravične raspodjele u cilju osiguranja da obujam i intenzitet financiranja uzimaju u obzir ne samo učinak korisnika već i njihove potrebe i kapacitete, a kako bi se izbjeglo nerazmjerno nisku razinu pomoći u usporedbi s drugima te osiguralo napredak svih korisnika. Gdje je u toj priči Bosna i Hercegovina? U ovoj fazi programiranja sredstava, 2021. i 2022. godina, zastupljeni su, između ostaloga, sektori koji su u isključivoj ili neizravnoj nadležnosti županijske razine vlasti, a to je iznimna prilika za ovu razinu vlasti da kroz strateške dokumente, kao i dobro napisane projekte, nametne svoje ideje koje će onda biti uobličene u projekte spremne za realizaciju, a koji pak mogu izravno voditi poboljšanju životnih uvjeta, ali i stvaranju novih radnih mjesta.

Ured Vlade Zapadnohercegovačke županije za europske integracije nedavno je pozvao sve zainteresirane konzultante i stručnjake iz BiH i inozemstva, koji imaju iskustvo i reference za pisanje te provedbu projekata, da se registriraju u online bazu stručnjaka.

Objašnjeno je da se BiH u sljedećem razdoblju otvaraju brojne mogućnosti za financiranje razvojnih projekata kroz konkretne EU programe koji su odobreni kroz IPA II, buduće IPA III programe i programe zajednice. Stoga je cilj razvoja online baze stručnjaka omogućiti poslovnim subjektima, organizacijama i institucijama iz ZHŽ-a povezivanje sa stručnjacima koji imaju iskustvo i znanje u pisanju i provedbi projekata te im tako omogućiti lakše, bolje i učinkovitije privlačenje sredstava iz EU fondova i drugih vanjskih izvora financiranja.

Povijesni proračun

Kako je nedavno objasnila suizvjestiteljica za IPA III Željana Zovko, usvajanje i potpisivanje nove uredbe o Instrumentu pretpristupne pomoći (IPA III) jasna je potvrda podrške EU-a europskim integracijama partnera u jugoistočnoj Europi.

Dodala je da IPA III nudi povijesni proračun od više od 14 milijardi eura za sljedećih sedam godina, a dodatnih 20 milijardi eura ulaganja može se očekivati kroz potporu jamstvenog programa za zapadni Balkan.

- Usvajanjem IPA III Europska unija ispunila je svoju zadaću. Spremni smo za suradnju sa zapadnim Balkanom i Turskom. Lopta je sada na terenu nadležnih tijela država korisnica. Moraju pokazati spremnost i hrabrost za rad na potrebnim reformama te za poštivanje kopenhaških kriterija i europskih standarda i vrijednosti - naglasila je Zovko.

Dodala je kako bi čelnici u partnerskim državama trebali shvatiti da napredak u njihovu reformskom planu počinje stabilizacijom unutarnjeg stanja u njihovoj zemlji i pronalaženjem rješenja za neriješene probleme. Zovko je tu spomenula potrebu donošenja Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini te se osvrnula na porast tenzija u Crnoj Gori. Prema svemu sudeći, pred Bosnom i Hercegovinom je jedan veliki izazov, ali i prilika da stabilizacijom političkih prilika dobije značajna sredstva za realizaciju strateški važnih ekonomskih projekata. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?