Skupština Posavske županije odlučila:

I zaposlene rodilje u Posavini dobivat će naknade, a 3500 djece do 15 godina i doplatak

25.09.2016.
u 09:00

Posavska županija službeno je dobila Zakon o rodiljskim naknadama zaposlenim majkama i primjenjivat će se od početka 2017. U raspravi o prijedlogu ovog dokumenta zastupnici su na sjednici Skupštine PŽ-a istaknuli kako je potrebno u ovaj zakon uvesti nezaposlene majke, piše Večernji list BiH.

Doplatak i prava majki

Ministar je iznio podatak da je u provedbi uredba kojom nezaposlene majke već dobivaju iznos od 300 KM za šest mjeseci i pritom je naglasio da je ovaj zakon iznimno potreban kako bi se pomoglo u zaustavljanju odlaska mladih ljudi iz PŽ-a. Prijedlog zakona usvojen je jednoglasno.

Zastupnici su uz ovaj zakon prihvatili i nacrt Zakona o doplatku na djecu. Točka o prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima skinuta je s dnevnoga reda, a prihvaćeno je i mišljenje Vlade o prednacrtu Zakona o pravima razvojačenih branitelja. - Nakon što je Skupština prihvatila nacrt Zakona o rodiljskim naknadama, organizirali smo provođenje javne rasprave i primjedbe smo uvrstili u konačan tekst zakona. Vlada i Ministarstvo učinili su velike napore da se regulira tako značajna oblast koja do sada nije bila uređena na području PŽ-a, istaknuo je Damir Živković, ministar zdravstva, rada i socijalne politike PŽ-a. U objašnjenju nacrta Zakona o doplatku za djecu zastupnici su iznosili nove prijedloge da pravo na doplatak ostvaruju djeca do 18 godina, pa čak i do 27. Ministar Živković naglasio je da se donošenjem ovoga zakona nastoji ispuniti obveza Zakona o osnovama socijalne zaštite. - U FBiH zakonodavni okvir je neujednačen kada je u pitanju utvrđivanje prava i iznosi na doplatak za djecu. U PŽ-u predloženim nacrtom predviđa se ostvarivanje ovoga prava za djecu do navršene 15. godine, koja žive u PŽ-u. Ovim zakonom oko 3500 djece ostvarilo bi pravo te bi bilo potrebno osigurati sredstva u iznosu od oko 1,500.000 KM godišnje, objasnio je ministar Živković.

Opterećenje s razlogom

- Svjestan sam da je to novo proračunsko opterećenje te će svaki zakon uvijek pratiti strogo praćenje mogućnosti. Upravo zato je prije Zakona o rodiljskim naknadama bila na snazi uredba kojom smo regulirali pravo rodilja kako bismo donijeli što kvalitetnije rješenje.

Vlada želi predložiti zakon ostvariv i provediv u praksi, rekao je premijer Vlade PŽ-a Marijan Klaić i dodao: - Svjestan sam i činjenice da ovih zakona nema u većini županija, kazao je Klaić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?