pozitivni efekti novog Zakona

I uz povećanje mirovina nastavljena stabilizacija Federalnog zavoda MIO

umirovljenici
25.05.2018.
u 14:43

Stupanjem na snagu novog Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju proširen je obim prava korisnika, te nastavljena financijska stabilizacija Federalnog zavoda MIO.

To se ogleda u redovitoj isplati mirovina uz sve manje korištenje kreditnih sredstva, kao i smanjenju akumuliranog deficita Zavoda.

Među pozitivnim efektima novog Zakona je povećanje mirovina umirovljenima do 31. srpnja 1998. za deset posto, dok su se korisnicima koji su umirovljeni do 31. prosinca 2007. povećane za pet posto, što im predstavlja zakonski iznos mirovine. 

Tim povećanjem je obuhvaćeno 54.785 umirovljenika kojima su mirovine povećane deset posto i 53.454 koji su dobili povećanje od pet posto. Na to će povećanje u 2018. biti utrošeno oko 29 milijuna KM.

Akontativnim usklađivanjem od 3,5 posto povećane su sve mirovine tj. svih 412.000, osim najviših i onih ostvarenih u 2018.

Na temelju člana 81. Zakona o MIO, Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o izvanrednom usklađivanju najnižih mirovina i njihovom povećanju od 3,1 posto, koliko iznosi stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP-a). Za to povećanje najnižih mirovina rashod FZ MIO za 2018. će biti veći za 14.870.856 KM.

I pored povećanja mirovina u 2018., kao i redovitog usklađivanja mirovina samim tim i povećanih troškova za njihovu isplatu, ostvareni su pozitivni rezultati poslovanja.

Na povoljnu financijsku situaciju u Federalnom zavodu MIO svakako je najznačajniji utjecaj imalo povećanje prihoda od doprinosa za prva četiri mjeseca 2018., koji su veći za 43 milijuna KM ili za 7,6 posto u odnosu na plan.

Povećanju prihoda od doprinosa doprinijelo je nekoliko faktora, a najznačajniji su povećanje plaća i zaposlenosti, kao i bolja kontrola naplate od strane Porezne uprave FBiH, zahvaljujući uplatama pojedinih velikih poduzeća koja u prethodnim godinama nisu ili su djelomično plaćali doprinose, sada to rade redovito.

Akumulirani deficit mirovinskog fonda je u četiri mjeseca 2018. smanjen za dodatnih 25 milijuna KM u odnosu na kraj 2017. i on je, sa 30. travnja 2018., sveden na 103 milijuna KM, što je još jedan od pozitivnih efekata primjene Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju.

Osim zadovoljavajućih i stabilizirajućih financijskih efekata po Federalni zavod, novi Zakon predviđa odlazak u starosnu mirovinu sa 65 godina života i minimalno 15 godina staža osiguranja, odnosno 20 godina mirovinskog staža, što je mnogim osobama omogućilo da ostvare pravo na mirovionu koji po starom Zakonu nisu mogla ostvariti.

Također, poboljšani su uvjeti za odlazak u mirovinu za udovice poginulih branitelja koje po prethodnom zakonu nisu mogle ostvariti pravo na mirovinu. 

Novim Zakonom je omogućen odlazak u prijevremenu mirovinu što nije bilo moguće ostvariti od 1. siječnja 2016.

Federalni zavod je stvorio uvjete i počeo izdavati rješenja za nove kategorije korisnika kao i rješenja po bodovnom sistemu, priopćeno je iz Federalnog zavoda MIO, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?