I u BiH se očekuje pad cijena nikad skupljih auta

auta
11.03.2023.
u 20:01

Od 2020. do danas, u samo tri godine, sve se poremetilo. Jedna od gospodarskih grana koja je nakon godina procvata krenula u stagnaciju je i autoindustrija. Odgađaju se odluke o kupnji automobila jer su cijene i novih i rabljenih automobila (pre)visoke, a rastu i kamate na kredite i leasing, što dodatno koči kupnju, a tu je i strah od recesije koja je tu negdje, samo što nije službeno proglašena, a situacija je takva da bi bilo dobro da ostane tu negdje. Jedna stvar muči prodavače, druga kupce i tako u krug. U jednoj tvrtki koja se bavi prodajom rabljenih i novih automobila ističu kako situacija nije ni blizu kao prije početka kriza ili "početka kraja" koji je počeo pandemijom i ne zna se kako će završiti, kako neki komentiraju aktualnu situaciju.

Tržište se poremetilo

- Povećale su se cijene i troškovi za automobile u zemlji iz koje najviše kupujemo, a to je Njemačka. Tržište se poremetilo. Cijene rabljenih automobila su u nedostatku sirovina otišle u nebo. Hoće li se situacija smiriti i kada će to biti, možemo samo špekulirati - priča naš sugovornik. Nedavno se pojavila informacija da je vrijednost rabljenih automobila u SAD-u pala za 14 posto i očekuje se pad od još 4 posto u ovoj godini, nakon dvije godine rasta cijena. Revija HAK piše kako su neki godišnjaci bili skuplji od novih automobila. - Razlozi? Amerikanci kupuju manje rabljenih automobila zbog straha od recesije i povećanja kamatnih stopa na kredite. One su rasle radi obuzdavanja inflacije, kao što znamo svi mi ekonomisti - početnici. Američki trendovi obično su značajni i za europsko tržište pa ćemo vidjeti što i nas čeka - navodi Revija HAK. Naš sugovornik ipak tvrdi da se u današnjem svijetu ništa ne može tvrditi sa stopostotnom sigurnošću. - Jedan je europski automobilski gigant podigao cijene svojih automobila, i to za otprilike 5 posto. Kao razlog su naveli značajno povećanje troškova u nabavi sirovina, energije i opreme. Mi u BiH smo mali da bismo bilo što odlučivali, a u ovakvim geopolitičkim previranjima možemo se samo nadati da će kupcima auti biti dostupniji - priča nam sugovornik. A prije, kad su kupci imali novac, sve bi bilo završeno za mjesec dana, nekad i u prvom tjednu kada se pojavi zanimanje. Sad se kupnja analizira mjesecima. Portal "Polovni automobili" napravio je analizu prema kojoj je gotovo 50 posto ispitanika (49,23 posto) odgovorilo da su aktualna događanja u svijetu utjecala na njihovu odluku o kupnji automobila, odnosno da su zbog toga odgodili kupnju, a čak 12,55 posto onih koji su planirali kupnju, potpuno su od nje odustali.

Aktualna događanja

Analizirali su i prodavače automobila. - Nešto više od 42 posto anketiranih prodavača očekuje da će kupci odgoditi kupnju, a čak 22 posto vjeruje da će potpuno odustati od kupnje uslijed aktualnih događanja. Svega 15 posto njih navodi da ne očekuje promjene u ponašanju kupaca, a 10 posto smatra da će kupci tražiti jeftinije automobile nego ranije - navodi se u analizi. •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije