preukusne

I trećeg dana će biti mekane kao duša: Recept za NAJUKUSNIJE KIFLE

shutterstock
18.11.2021.
u 07:15

Fantastično mekane kifle ostaju svježe i treći dan!

Sastojci:

500 ml +1 kašika mlijeka

900 g mekog brašna

2 jaja

2 ravne kašike šećera

10 g suhog kvasca

100 gr margarina ili maslaca

kašika soli

 kašika sirćeta

5 grama praška za pecivo

Priprema:

Zagrijati mlijeko, maslac otopiti, a jaja razdvojiti. Dva bjelanca i jedno žumanjce idu u tijesto, a žumanjce ostavimo za premazivanje.

U toplo mlijeko staviti šećer i kvasac, pa promješati. Dodati zatim malo brašna, žumanjce i bjelanca, otopljen maslac (ostaviti jednu kašiku), prašak za pecivo i sirće, pa opet dobro izmješati. Dodati još malo brašna i soli i miješati, piše Glossy.espreso.

Kada smo sve dobro izmješali, dodajemo ostatak brašna i mjesimo tijesto. Tijesto je mekano i ljepljivo i treba ga dosta mijesiti, oko 10 minuta. Kako budete mijesili tijesto, ono će se vezivati.

Na pola miješenja odmorite malo ruke, operite ih i blago pouljiti po potrebi. Premijesiti opet tijesto. Mazanjem uljem se neće tako jako lijepiti za ruke, a treba biti ljepljivo. Podići tijesto, istresti onaj odvojen maslac u posudu , pa spustiti testo. Malo ga premijesiti savijajući krajeve tijesta ka unutra.

Zaokružiti, pa pokriti krpom ili folijom i ostaviti na toplom mjestu sat vremena da odstoji, a može i duže.

Nadošlo tijesto izvaditi iz posude pouljenim rukama. Malo pouljiti stol, pa još malo premjesite. Podelite ga na 16 približno jednakih dijelova. Svaki dio oblikujte u lopticu savijajući krajeve prema vani i malo izvrtite na stolu.

U veliki pleh od pećnice stavite papir za pečenje. Namažite blago uljem oklagiju.

Uzmite jednu lopticu, pa vrhovima prstiju je malo istanjite idući po njoj gore–dole. Okrenite pa uradite isto. Oklagijom idite od sredine ka gore, pa dole, da se dobije elipsasti oblik.

Savijte 1 cm donji dio i utapkajte prstima, pa urolajte cijelu kiflu. Na kraju razvucite gornji dio da bude četvrtast, pa završite rolanje.

Poslagati ih u pleh i prekriti folijom, pa ostaviti oko 40 minuta da odstoje, nakon tog vremena uključiti pećnicu na 200 stupnjeva da se zagrieje i ostaviti kifle još toliko da odstoje.

Ako vam nisu narasle dovoljno, slobodno ih ostavite još da rastu.

Da biste ubrzali proces, zagrejte pećnicu između 30 i 40 stupnjeva, pa pokrivene kifle stavite u pećnicu s tek malo otvorenim vratima pećnice.

Stavite kifle da se peku 20 minuta, ili ovisno od pećnice, dok ne porumene.

Pečene kifle pokrijte krpom i ostavite da odstoje 10 minuta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?