U Dubrovniku dodijeljen prestižni BFC certifikat i bh. lokalnim samoupravama

I stranci prepoznali povoljnu poslovnu klimu u Žepču i Posušju

storyeditor/2022-10-19/zepce-1.png
20.10.2022.
u 19:31

Općina Žepče uspješno je završila proces recertifikacije za BFC certifikat koji je uručen općinskom načelniku Mati Zovki na regionalnoj konferenciji Core Days 2022. “Partnerstvo za konkurentniju regiju” u Dubrovniku. Certifikat je dodijeljen i Općini Posušje, a preuzela ga je Dragica Lebo, suradnica Odsjeka za gospodarstvo i razvoj te općine, piše Večernji list BiH.

Privlačenje ulagača

Potvrda je to kako aktivnosti koje provode općine Žepče i Posušje s privatnim sektorom u kreiranju povoljnog poslovnog okružja imaju rezultate koje su prepoznali međunarodni evaluatori i da tako treba nastaviti. Općina Žepče je 2015., među pet općina u FBiH, postala nositeljica prestižnog certifikata BFC. Pristupila je programu recertifikacije te je uspješno ispunila zadane kriterije s ostvarenih više od 93%. Općina Posušje BFC certifikat dobila je 2017., kada je prva u Hercegovini uspjela ispuniti sve kriterije. U procesu recertifikacije uspješno je ispunila zadane kriterije s ostvarenih 89,33%, što je, kako ističu iz Općine, dokaz kontinuirane aktivnosti i napretka lokalne samouprave, kao što je i u Žepču. U Dubrovniku je certifikat primilo 30 jedinica lokalne samouprave iz RH, Crne Gore, Srbije i BiH. Dodjeljuje ga Regionalna mreža za povoljno poslovno okružje JI Europe koja okuplja više od 20 partnerskih organizacija iz RH, BiH, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, a pridružile su im se Albanija i Kosovo. Program certifikacije jedinstvena je inicijativa u regiji JI Europe koja utječe na kreiranje brže i učinkovitije administracije koja treba otkloniti prepreke za ubrzani gospodarski razvoj, omogućiti bolje rezultate u privlačenju domaćih i stranih ulaganja te uvođenje novih tehnologija, kreiranje novih radnih mjesta i opću modernizaciju društva. Fokus je bio na zelenoj i digitalnoj tranziciji te inovativnom financiranju lokalnog razvoja, primjerima najbolje prakse u regiji u području inovacija, digitalizacije, kružnog gospodarstva, nekretnina, porezne politike.

Kultura partnerstva

Cilj događaja je, ističu organizatori, stvoriti kulturu partnerstva između dionika lokalnog ekonomskog razvoja u regiji, izgraditi kapacitete za potporu procesima ekonomskog razvoja; omogućiti i poticati razmjenu praksi gospodarskog razvoja u regiji identificiranjem pristupa koji najviše obećavaju razmijeniti iskustva i najbolje prakse o aktivnostima lokalnog gospodarskog razvoja. Konferenciju je organizirao NALED u svojstvu Regionalnog tajništva BFC SEE (Business Friendly Certification South East Europe) mreže i Njemačka organizacija za međunarodnu suradnju (GIZ ORF) u suradnji s ostalim partnerima mreže.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije