Nove izmjene i dopune Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode

I rokovi plaćanja će utjecati na rasterećenje poreznih obveznika

adgagag
15.10.2015.
u 06:15

Uskoro bi FBiH trebala dobiti izmjene i dopune Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode. Ustavna osnova za donošenje ovog zakona sadržana je u jednom od članaka Ustava Federacije BiH prema kojima je u isključivoj nadležnosti Federacije donošenje propisa o financijama i financijskim institucijama Federacije i fiskalna politika Federacije, a Parlament Federacije, uz ostale ovlasti predviđene Ustavom, odgovoran je za donošenje zakona o obavljanju dužnosti federalne vlasti. Svakako, zanimljivo je razmotriti koji su razlozi za donošenje ovog zakona i izmjena.

Rokovi plaćanja

Zakonom o dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode, objavljenom u Službenim novinama Federacije BiH, propisana je mogućnost otpisa zateznih kamata nastalih po osnovi dospjelih, a nenaplaćenih javnih prihoda sa stanjem na dan 31. 12. 2011. i 31. 12. 2012.. Otpis kamata se odnosio na kamatu koja je obračunata zaključno s 31. 12. 2011. i 31. 12. 2012 godine, s tim da se glavni dug izmiri do 31. 12. 2014. kada se kamata otpisuje u iznosu od 100 posto ili od 1. 1. 2015. do 30. 6. 2015. kada se kamata otpisuje u iznosu od 50 posto. Prema podacima kojima raspolaže Porezna uprava Federacije BiH, učinci primjene spomenutog zakona o dopuni Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode su veoma značajni jer je došlo do povećanja naplate javnih prihoda. U strukturi povećane naplate javnih prihoda posebno se ističe da se 64 posto javnih prihoda odnosi na doprinose. Osim toga, produžavanjem rokova plaćanja glavnog duga i u 2014., naplaćeno je oko 71 posto od iznosa naplaćenog u 2013.. S obzirom na pozitivne učinke spomenutog zakona, i na ekonomsku situaciju u zemlji te njezinog utjecaja na razvoj gospodarske aktivnosti, predloženim rokovima će se promptno utjecati na rasterećenje poreznih obveznika te će im se pružiti značajna pomoć prevladavanja poteškoća u poslovanju, kao i očuvanju dostignute razine gospodarske aktivnosti i održivog broja zaposlenih.

Komu se kamata otpisuje?

Podsjećanja radi, na iznos javnih prihoda koji nije plaćen u zakonom propisanom roku, plaća se zatezna kamata po stopi od 0,06 posto za svaki dan zakašnjenja. Što će poreznim obveznicima donijeti izmjene ovog zakona? Kamata koja je nastala po osnovi dospjelih, a nenaplaćenih javnih prihoda sa stanjem na dan 31. 12. 2011. i 31. 12. 2012., otpisuje se, pod uvjetom da je porezni obveznik po osnovi glavnog duga svoje obveze izmirio do 30. 6. 2014.. Kamata koja je nastala po osnovi dospjelih, a nenaplaćenih javnih prihoda i koji su utvrđeni posebnim zakonima o financijskoj konsolidaciji i u inspekcijskom nalazu Porezne uprave FBiH, otpisuje se. Poreznim obveznicima koji su platili obveze po glavnom dugu nastalom do 31. 12. 2011., a koje je Porezna uprava FBiH evidentirala kao uplate - plaćanje zateznih kamata na ime glavnog duga nastalog do 31. 12. 2011., te po toj osnovi u evidencijama Porezne uprave FBiH imaju evidentirane, a neizmirene obveze po osnovi glavnog poreznog duga nastalog do 31. 12. 2011., izvršene uplate će se priznati kao izmirenje obveza glavnog duga, i to najviše do visine glavnog duga koji je bio osnova za obračun zatezne kamate. Važno je spomenuti činjenicu da porezni dug čine glavni dug i kamata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije