Predsjednik RH Zoran Milanović danas u Usori u povodu Dana općine i HVO-a

HVO Usore na Putnikovu brdu teško je porazio srpske snage

15.05.2023.
u 12:00

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas će ponovno boraviti u Bosni i Hercegovini, a ovoga puta dolazi u Usoru, gdje se održava svečana sjednica u povodu Dana općine te obilježava Dan 110. brigade Hrvatskoga vijeća obrane. Predsjedniku Milanoviću ovo je drugi posjet u ovoj godini, a prethodno je boravio u Derventi, kada se vlastima Republike Srpske nije svidjelo to što je odlikovao derventsku brigadu Hrvatskoga vijeća obrane koja je više mjeseci uspješno odolijevala ispred bolje naoružanih srpskih snaga 1992. godine. Zbog toga njegova posjeta s kraja ožujka čak je pokrenuta inicijativa da ga se proglasi nepoželjnom osobom. No, sve se zadržalo samo na folkloru.

Ponavljanje Dervente

Vrlo vjerojatno će identične “emocije” prevladati i ovoga puta kada Milanović stiže u Usoru, koja je četiri godine odolijevala teroru dalekometnih projektila kojima su gađani brojni civilni i vojni ciljevi. A takvo stanje na bojišnici bilo je zahvaljujući hrabrim braniteljima HVO-a Usore, ali i 111. XP brigade Žepče, koji su na početku rata 1992. godine nanijeli jedan od najtežih poraza srpskim snagama na lokaciji koja se zove Putnikovo brdo. Sve je počelo padom Doboja 3. svinja 1992. godine. Tada je više od 27.000 Hrvata i Bošnjaka u neprekidnim kolonama pod kišom metaka i granata bilo prisiljeno napustiti svoj rodni grad. Okupacijom i slamanjem Doboja, neprijatelj je svoje snage usmjerio na linije HVO-a Usora. Zbog nepovoljna položaja u odnosu na neprijatelja, zapovjednik HVO-a Nikola Antunović Kava zapovjedio je u strogoj tajnosti izvidjeti smjerove napada te pripremiti ljudstvo i tehniku za akciju, poslije poznatu po nazivu “Putnikovo brdo”, koja je zapravo bila vojarna JNA. Nakon iznimnih priprema izviđanja, razminiravanja, uvođenja udarnih snaga, određivanja ciljeva i analiza, počeo je napad. Napad je krenuo 12. srpnja 1992. godine iz više smjerova istodobno. Izvelo ga je sedam udarnih skupina koje su imale konkretne zadatke i ciljeve. Vrijeme je bilo jako loše uz snažnu olujnu kišu, grmljavinu. Unatoč snažnom otporu Vojske Republike Srpske, hrvatske snage uspjele su ovladati neprijateljskim položajem na Putnikovu brdu od “Glavice do Cerika” na području današnjih općina Usore i Doboja. Uništena je vojna zgrada, zarobljena su tri tenka te veća količina streljiva i naoružanja, a neprijatelju su naneseni ogromni gubici u ljudstvu i tehnici. Poseban doprinos izvođenju i pripremi ove akcije dali su zapovjedništvo i izviđačko-inženjerske grupe 2. bojne, udarne grupe 2. bojne, interventni vod “Usorski lavovi” 1. bojne, brigadni interventni vod, TRD 110. brigade.

Brojne akcije

Ratni zapovjednik Nikola Antunović rekao je ranije kako su u toj akciji pokazali veliku snagu i moral te neprijatelju nanijeli velike gubitke. Uspostavljena je čvrsta crta obrane koja do kraja rata nije promijenjena. Uz ovu bitku spomenuo se svih obrambenih i napadajnih akcija koje su vođene u zoni odgovornosti 110. brigade HVO-a Usora, a to su Komin, Križ, Vrela, Jeleči, Sivša tj. “Simina bašča”, Ušće, Šumareva kuća, Crni vrh, naveo je Antunović. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije