Ivanjski krjesovi - Hutovo 2016.

Hutovljani ponosni i žive za svoje Ivanjske krjesove

SONY DSC
20.06.2016.
u 09:00

U povodu blagdana sv. Ivana Krstitelja HKUD Hutovo i mještani Hutova uspješno organiziraju i jako su ponosni na već tradicionalnu kulturno-zabavnu manifestaciju Ivanjski krjesovi.

Brojni KUD-ovi

Tako je i ovo živopisno mjesto u neumskom zaleđu, a prije 40-ak godina ovo je bilo središte južne Hercegovine s više od 800 učenika u ovdašnjoj osnovnoj školi, ponovno bilo preplavljeno šarenilom narodnih nošnji HKUD-ova iz cijele BiH, a i susjedne Hrvatske.

Mještani Hutova žive za ovaj dan kada će ugostiti svoje brojne drage prijatelje i kada će pokazati kako na poseban način čuvaju i unapređuju kulturu i običaje Hrvata hutovskog kraja i cijelog neumskog zaleđa.

Tako je bilo i ovaj put kada su uz domaćina Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Hutovo svoje umijeće igre,plesova i pjesmi pokazala još i hrvatska kulturno-umjetnička društva Kolo Vukovar, Sveta Kata Zemunik, Peruča Hrvace, Žutopasi Dubrovnik, Župa Potrkraj Turbe, Dubrave Aladinići, Drijeva Gabela i Sinovi Hercegovine Široki Brijeg.

Sva društva pratila je i limena glazba HKUD Seljačka sloga“Trebižat pa glazba i pjesma nisu prestajali do dugo u noć.

Kao i ranijih godina, sva su se društva najprije okupila ispred ovdašnje osnovne škole gdje su se “kovali” planovi oko nastupa na ovoj sada već nadaleko prepoznatljivoj manifestaciji, a onda su svi u mimohodu krenuli k župnoj crkvi u Hutovu ispred koje je također bilo tijesno kao u košnici.

Veliki broj posjetitelja iz cijelog neumskog zaleđa, ali i šire, pohodilo je Hutovo kako bi se uvjerili u bogat i raznolik sadržaj Ivanjskih krjesova koji tako na najbolji način na jednom mjestu okupljaju sve Hutovljane bez obzira žive li oni danas u svom Hutovu ili su se trbuhom za kruhom iselili u Neum ili neka daljnja odredišta.

“Ovo je najljepša i daleko navrjednija manifestacija u širokoj Hercegovini. Ovo je za sve nas kao jedna svetinja i ponos te obveza da čuvamo Ivanjske krjesove i da nam se svake godine rado vraćaju svi naši dragi prijatelji iz cijele BiH, ali i nama uvijek drage Hrvatske.

Brojna izaslanstva

Hvala i čestitke našim vrijednim organizatorima i domaćinima, ali i svima koji su potpomogli manifestaciju - istaknuo je u svom pozdravnom govoru Živko Matuško, načelnik općine Neum, koji je u pratnji predsjednika HKUD Hutovo položio vijence i zapalio svijeće ispred spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i svim hrvatskim stradalnicima ovog kraja u proteklim ratovima. Ovogodišnjim Ivanjskim krjesovima nazočili su brojni uzvanici i izaslanstva iz Hercegovine i Hrvatske.

Među njima su bili i načelnici općina Neum, Ravno, Stolac…a u publici je jako ponosan bio i poznati redatelj Vlatko Filipović, autor brojnih dokumentarnih i igranih filmova, a posebno se angažirao na dokumentarcima o poznatom “ćiri” na nekadašnjoj uskotračnoj pruzi koja je iz pravca Čapljine nekada prolazila kroz njegovo Hutovo i nastavljala dalje k Ravnom sve do Dubrovnika te onda do Crne Gore.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije