NAKON PALJENJA

Huligani vratili ratne slike 
na ulice bosanskih gradova

sarajevo, neredi
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
09.02.2014.
u 10:56

Skupine huligana, uglavnom mladića s kapuljačama, u petak poslijepodne su uništile veći broj prostorija u zgradi Predsjedništva

Dan poslije najvećih poslijeratnih nereda i destrukcije na ulicama bosanskohercegovačkih gradova zbrajaju se štete i čiste posljedice vandalizma. Središta Sarajeva, Tuzle i nekoliko drugih gradova u Bosni u jutarnjim satima su još uvijek djelovali sablasno, a usprkos petnaestosatnim naporima vatrogasaca, miris dima i paljevine osjetio se u blizini uništenih zgrada institucija vlasti. Ostaci zapaljenih vozila i kontejnera postupno su uklanjani s ulica.

- Ovako nije bilo ni u ratu. Svi smo mi nezadovoljni i socijalno ugroženi, ali nismo trebali pustiti huliganima da ovo naprave - komentira jedna starija prolaznica dok s nevjericom promatra devastiranu i zapaljenu zgradu državnog Predsjedništva u Sarajevu.

Destruktivnost prosvjednika

Skupine huligana, uglavnom mladića s kapuljačama, u petak poslijepodne su uništile veći broj prostorija u zgradi Predsjedništva.

Za vrijeme policijskog očevida novinari su se uvjerili u destruktivnost „prosvjednika“. Porazbijana su stakla i namještaj, zapaljeno nekoliko prostorija u prizemlju, a oštećenja su vidljiva i u svečanom salonu. Najviše štete, ipak je naneseno Arhivu BiH, koji je također smješten u zgradi Predsjedništva. Zapaljena je neprocjenjiva povijesno-kulturna građa, uglavnom iz austrougarskog razdoblja.

Još sablasnije izgleda i susjedna četverokatna zgrada u kojoj su smještene županijske institucije vlasti i administracija sarajevske općine Centar. Ona je, prema informacijama vatrogasaca, potpuno uništena u požaru koji su vandali potpalili na više lokacija. Jučer se još uvijek vidio dim iz potkrovlja, iako vatrogasci tvrde da je situacija pod kontrolom.

Ono što nisu demolirali huligani uništila je vatra, a posljedice bi mogli osjećati svi građani Sarajeva. Naime, u zapaljenim prostorijama Općine Centar nalaze se matične knjige i druga dokumentacija građana.

Prve informacije govore da je većina te dokumentacije spašena, ali stvarno stanje će se znati tek nakon raščišćavanja i očevida.

O silini i prirodi „događanja naroda“ u Sarajevu govori i podatak županijskog MUP-a o 144 ozlijeđenih policajaca i privedenih 37 izgrednika. Od prosvjednika je oduzeto i 12 kilograma droge. Potvrđeno je i da je bilo pokušaja pljačke poslovnih objekata u središtu grada.

Zbraja se materijalna šteta

Akcije čišćenja organizirane su jučer ujutro i u Zenici. Prostor oko uništene zgrade županijske Vlade, ali i poslovnih prostora ogradila je policija kako bi bio obavljen očevid.

Vandali su uništili i veći broj automobila, a neke od njih su gurnuli u korito rijeke. Slične slike mogle su se vidjeti i u Bihaću.

Uz zgradu županijske Vlade i automobile koji su im se našli na putu, vandali su demolirali i hotel „Emporium“ koji je u vlasništvu rođaka županijskog premijera Hamdije Lipovače. Vlasnik kaže kako je upitna obnova hotela, a time i egzistencija više od 50 obitelji zaposlenika hotela.

Posljedice rušilačkog pohoda huligana bile su jučer vidljive i u gradu u kojem je sve počelo – Tuzli. Višekatnica u kojoj je smještena Vlada Tuzlanske županije potpuno je izgorjela, a vatrogasci su i jučer gasili izolirane požare u objektu. Nešto manja šteta je u zapaljenoj zgradi Općine Tuzla, ali je potpuno uništena šalter sala, gdje se nalazi i matična evidencija građana. Sudjelovanje u čišćenju ulica i zapaljenih zgrada preko Facebooka su najavili i neke od skupina koje su podržavale prosvjede, ali ne i nasilje.

Materijalna šteta u svim gradovima će se sigurno mjeriti desecima milijuna maraka, a procjenjuje se kako će samo za obnovu zgrade županijske Vlade u Sarajevu trebati pet milijuna KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?