traži se reakcija zagreba

Hrvatsku mirovinu dobilo tek 137 branitelja HVO-a od 1583 zahtjeva

17.07.2020.
u 21:50

Nakon što prisegne novi saziv hrvatske Vlade, među većim očekivanjima, ali i obećanjima koja su upućivana u proteklom četverogodišnjem razdoblju, ona su vezana za rješavanje statusa branitelja Hrvatskoga vijeća obrane iz Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj, piše Večernji list BiH.

Na posljednjem sastanku koji je održan u Mostaru prije izbora za Hrvatski sabor, na kojemu je domaćin bio predsjednik Odjela za branitelje HVO-a, zatim braniteljskih udruga te resornih županijskih i federalnog ministarstva za pitanje branitelja, istaknuto je više problema koji će se morati otkloniti u predstojećem razdoblju.

Bez provedbe u praksi

Iz Hrvatske su tome sastanku nazočili glavni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivica Akmadža, zatim načelnik sektora za upravno-pravne poslove Ministarstva hrvatskih branitelja Vladimir Bergman te zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivo Bulaja. Bulaja je pri tome upoznao nazočne s trenutačnim stanjem po pitanju rješavanja zahtjeva podnositelja pripadnika Hrvatskog vijeća obrane. Zahtjev za rješavanje mirovinskog statusa poslalo je ukupno 2640 bivših pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane, a do tada je bilo obrađeno više od šezdeset posto predmeta, odnosno njih 1583. No, pri tome valja reći kako su samo 137 pozitivno riješena, dok su svi ostali odbačeni. U tome trenutku bilo je 1057 predmeta koji su bili u fazi rješavanja, s malom vjerojatnošću da će se postotak tih rješenja bitno povećati u predstojećem razdoblju. Na tome sastanku razmotreni su i problemi u korespondenciji između HZMO-a i Federalnog ministarstva branitelja i dogovoreno je da se ubuduće taj odnos drukčije odvija. Naime, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje neće ubuduće dostavljati upite i zahtjeve glede klauzule pravomoćnosti i izvršene revizije rješenja, kao ni po pitanju medicinske dokumentacije podnositelja zahtjeva. Naime, ovaj Zavod, po osobnoj prijavi i upućivanju zahtjeva, prije svega, zahtijevat će od podnositelja zahtjeva dostavu valjane dokumentacije kojom dokazuje svoja statusna pitanja. Eventualni upiti Federalnom ministarstvu branitelja bit će upućivani, precizirano je dogovorom, samo u slučajevima nejasnoća ili eventualne sumnje u vjerodostojnost dostavljene dokumentacije. Uz to, očekuje se da će Federalno ministarstvo branitelja dostavljati tiskanicu HZMO-u bez obzira je li za dotičnog podnositelja proveden postupak revizije u Federaciji BiH, što je do sada stvaralo brojne poteškoće. Također, u slučaju nejasnih ili spornih upita od područnih ureda Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Federalno ministarstvo branitelja tražit će uputu ili objašnjenje od središnjeg ureda HZMO-a. U daljnjem tijeku sastanka, raspravom u kojoj su sudjelovali svi nazočni, utvrđen je problem malog broja pripadnika HVO-a koji su dobili pozitivan nalaz od Zavoda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI).

Liječenje nemoguće

Zbog toga su predstavnici Izaslanstva Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a BiH istaknuli da nikako ne mogu biti zadovoljni brojem umirovljenih pripadnika HVO-a u Hrvatskoj. Ocijenili su kako je potrebno učiniti dodatne napore kako bi primjena zakona na pripadnike HVO-a bila povoljnija. Kao vrlo važna razmatrana je i problematika ili, bolje rečeno, nemogućnost liječenja pripadnika HVO-a u RH. Naime, uvjet za to jest da imaju prijavljenu adresu, odnosno prebivalište u Hrvatskoj, što, međutim, može djelovati pogubno. To bi značilo njihov odlazak iz BiH i dodatno smanjenje broja Hrvata u BiH. Po mišljenju iz HNS-a BiH, potrebno je pronaći rješenje kojim se neće ljude tjerati da biraju između vlastitog zdravlja i prebivališta u Bosni i Hercegovini. Iako je najavljen novi susret predstavnika braniteljskih udruga i HNS-a BiH s dužnosnicima iz RH zbog koronavirusa i izbora, taj je sastanak prolongiran, ali ne i veličina problema. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije