Izvješće o provedbi saborske Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH

Hrvatski sabor raspravlja o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH

Sabor RH
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
15.02.2024.
u 07:00

Hrvatska je dala snažan politički doprinos Bosni i Hercegovini pri stjecanju statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji, koji je Bosna i Hercegovina dobila 15. prosinca 2022., kažu u MVP.

Hrvatski sabor danas će raspraviti Izvješće o provedbi saborske Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za 2022., a na dnevnom su redu i novi mandat čelnih osoba Agencije za zaštitu osobnih podataka te plan usklađivanja hrvatskih zakona s europskim pravom. 

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, koje je podnositelj Izvješća o provedbi saborske Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za 2022., podsjetili su da je te godine u BiH bila izborna godina i na pojačan angažman svih hrvatskih institucija prema međunarodnoj javnosti kako bi se ukazalo na potrebu poštivanja ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH i potaknulo međunarodnu zajednicu na provedbu ustavne i izborne reforme u toj državi kojom će biti zajamčena ravnopravnost Hrvata i prava svih građana.

Dodatno, Hrvatska je dala snažan politički doprinos Bosni i Hercegovini pri stjecanju statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji, koji je Bosna i Hercegovina dobila 15. prosinca 2022., kažu u MVP.

Hrvatska je, također, u 2022., u odnosu na godinu prije, izdvojila znatno veća novčana sredstva za projekte u Bosni i Hercegovini, prvenstveno kako bi poboljšala položaj hrvatskog naroda.

Robna razmjena između dviju država iznosila je 3, 9 milijardi eura, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od 50, 6 posto. Hrvatski izvoz u Bosnu i Hercegovinu iznosio je 2, 5 milijardi eura, a uvoz 1, 4 milijarde eura, Bosna i Hercegovina je u 2022. bila peti trgovinski partner Hrvatske.

Pred saborske zastupnike dolazi i prijedlog Odluke kojom se razrješuju Zdravko Vukić i Igor Vulje s dužnosti ravnatelja, odnosno zamjenika ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka, s danom 18.svibnja zbog istoka mandata te prijedlog Odluke o imenovanju istih osoba na novi četverogodišnji mandat,

Sabor će također raspravljati o Planu usklađivanja zakonodavstva Republike Hrvatske s pravnom stečevinom Europske unije za 2024., u kojem se nalazi 49 zakona.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?