Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Hrvatski ministri protiv, SNSD, SDA i DF za izdvajanje novca za izbore

17. svibnja 2022. u 15:15 1 komentara 1183 prikaza

Bošnjački i srpski ministri u Vijeću ministara glasovali su da se na današnjoj telefonjskoj sjednici nađe točka o izdvajanju novca za izbore, no to u konačnici nije prošlo jer su svi hrvatski ministri bili protiv budući je prethodno ministar financija i riznice objasnio kako je takva odluka protivna zakonu.Budući se nijedan hrvatski ministar s time nije složio ta je točka dnevnoga reda odbačena. 
Za odluku su bili SDA, DF i SNSD, a protiv ministri iz HDZ-a BiH. O tome se oglasio i zamjenik predsjedatelja i ministar financija i riznice BiH Vjekoslav Bevanda. Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda smatra da odluka o izdvajanju sredstava za održavanje općih izbora o kojoj se danas izjašnjavalo Vijeća ministara na izvanrednoj telefonskoj sjednici, nije sukladna Zakonu o financiranju institucija BiH.
Ministar Bevanda naglasio je da je Ministarstvo financija i trezora BiH upozorilo na nezakonitost takve odluke u svom mišljenju koje je danas bilo pred ministrima kao sastavni dio materijala za sjednicu.
„Zakonom je propisano da Vijeće ministara može donijeti odluku u slučaju privremenog financiranja, ali nikako iz ovih predloženih izvora, odnosno akomuliranih prihoda. U Mišljenju Ministrstva financija i trezora BiH sve je decidno navedeno, ali očito da zakon i zakonito postupanje nisu bili prioritet kod predlaganja ovakve odluke“, istaknuo je ministar Bevanda.
Dodao je kako smatra da predlaganje ovakve odluke izlazi iz sfere profesionalnog, a ulazi u sferu politikantsva.
„Inače, poziv za današnju sjednicu stigao je jutros što je rezultat političkog pritiska kojem su podlegli upravo oni koji su već 18 mjeseci usporavali procese, prvo za donošenje proračuna za 2021. godinu, a potom i Globalnog okvira fiskalne bilance i politika u BiH za što je trebalo devet mjeseci“, naglasio je ministar Bevanda.
Ističe da nije želio da ulazi u javne polemike niti je želio ići ispod razine neprimjerene funkciji koju obnaša, kao ni osobnih ubjeđenja, ali je postao predmetom progona i hajke.  
„Nažalost, živimo u društvu u kome odgovornost, stručnost i znanje često gube borbu sa sirovom moći i agresijom. Sve to potvrđuje neviđena hajka, podmetanja i manipulacije čiji predvodnik je Središnje izborno povjerenstvo BiH instruirano od strane svojih političkih mentora koji su ovih dana izišli na otvorenu scenu sijući neviđene količine laži, spletki i, slobodan sam reći, otvorene mržnje“, naglasio je ministar Bevanda.

Ministar financija i trezora BiH zaključio je da će unatoč svemu svoj posao raditi sukladno Ustavu i propisima koji to definiraju u vjeri da je to jedini put i način djelovanja u BiH, navodi se u priopćenju iz Bevandina ministarstva.

  • dolić:

    Opet će biti krivi oni ,koji rade po zakonu.