sarajevo

Hrvatski državni tajnici u posjeti Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije Sarajevo

ffsd
Foto: FENA
23.11.2016.
u 18:01

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić posjetili su kasno poslijepodne Caritas Vrbosanske nadbiskupije u Sarajevu.

Ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije Mirko Šimić kazao je da su državni tajnici iz Hrvatske zapravo došli obići projekte što ih financira i sufinancira Vlada Hrvatske, putem svoga fonda.

- Ta pomoć je izuzetno značajna svima nama koji živimo u BiH, ne isključivo Hrvatima. Novac koji dobijemo upotrebljavamo u BiH. To je znak koji se šalje iz Zagreba, da pomažući Hrvate u BiH Republika Hrvatska pomaže sve druge. Tako zapravo čini i Caritas, pomaže svim ljudima koji su u stanju potrebe - kazao je.

Od pomoći koja dolazi iz Hrvatske izdvojio je onu namijenjenu za projekt izgradnje doma za starije i nemoćne u Kiseljaku.

- Tamo imamo kombinaciju staračkog doma i vrtića za djecu, gdje želimo pokazati da ovdje ima života. Mi se moramo dodatno angažirati, onda ni pomoć neće izostati - naglasio je.

Državni tajnici iz Hrvatske zadovoljni su zbog dolaska u BiH zbog čega su, kako su kazali, vrlo emotivni. Bili su u Vitezu (Gradsko kazalište) i Kiseljaku, a vjeruju da zajedno s ovdašnjim Hrvatima treba produbljivati suradnju, učvršćivati veze, a sve u cilju ostanka i prosperiteta Hrvata u BiH.       

Državni tajnik Milas kaže da Hrvatska kao članica EU mora biti od pomoći BiH, hrvatskom narodu.  

- Rješenje u ovom trenutku je Europa - euroatlanske integracije, a o jednakopravnom položaju unutar BiH moraju sami odlučiti tri konstitutivna naroda - kazao je novinarima.

Državna tajnica Bušić naglasila je da je BiH država i hrvatskog naroda i izrazila nadu da će to tako i ostati.

- Nije to samo puka želja, to je i naša obaveza. Ovu državu doživljavam kao prijateljsku. I ostala dva naroda u BiH treba da budu postojani na svome ali učinit ćemo sve da to bude i hrvatski narod - kazala je. 

Podsjetila je da je ovdašnji narod vrijedan ali im je, s obzirom na okolnosti, ponekad potrebno pomoći.

U okviru posjete Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije, hrvatski državni tajnici posjetili su i vrtić Sv. obitelj gdje su njima u čast djeca priredila prigodan program.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?