Mladićeve postrojbe izvele su protuudar prije 27 godina kod Grahova

Hrvatske snage spriječile ponovni prodor ka Kninu

11.08.2022.
u 15:56

Srpski vojni vrh svjestan euforije kod hrvatskih snaga nakon Oluje te smjene postrojbi pokrenuo je jedini pravi protuudar kako bi pokušao povratiti izgubljena područja u jugozapadnoj Bosni i stvoriti eventualne uvjete za ponovni prodor prema Kninu, piše Večernji list BiH. Oluja je inače preduhitrila srpsku operaciju "Vaganj" koja se kasnije, modificirana, ipak pokrenula u noći s 12. na 13. kolovoza.

Dvadeset poginulih

Ciljevi operacije bili su prodori prema Grahovu, odnosno Glamoču. Vodio ju je general Ratko Mladić koji je pred Haaškim sudom osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici. Prvoga je dana ova operacija, koristeći se efektom šoka, imala uspjeha. Poginulo je čak 20, a ranjeno je 50 pripadnika 141. brigade Hrvatske vojske na području Grahova. Srpska strana iskoristila je činjenicu da su raspust dobili pripadnici IV. i VII. gardijske brigade koje su sudjelovale u oslobađanju Knina. Srpski specijalci uz potporu topništva, zrakoplovstva, ali i značajno brojnijim ljudstvom uspjeli su na tri dana presjeći prometnicu Knin - Bosansko Grahovo, a ključni cilj bio je zauzeti prijevoj Derale. Najžešći napad bio je na položajima Biljeg, Cigelj, Vidovića glava i Begovac koje je držala 141. brigada sastavljena uglavnom od mladića i vojnika koji nisu imali osobitog vojnog iskustva. U tri dana, koliko je trajala operacija, a onda i žestoki hrvatski odgovor, poginulo je čak 14 Kaštelana. Unatoč velikim gubicima i nekoliko žestokih borbi "prsa u prsa", 141. uspjela je stabilizirati položaje. S interventnim snagama 3. bojne Sedme gardijske brigade, uz pomoć dva tenka i borbenom skupinom 6. domobranske pukovnike, tenkovskim vodom 14. kolovoza povraćeni su izgubljeni položaji. Pritom su poginula i dva pripadnika Sedme gardijske brigade. Unatoč svemu tome pregrupirane i pojačane postrojbe Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane nastavile su s napadnim djelovanjima te su odbacile neprijatelja do pred sami Drvar. Tako je srpska vojska još dodatno oslabljena te su stvoreni temelji za nove operacije "Maestral" i "Južni potez".

Želja - linija iz 1992.

Prema podacima koji su otkriveni prigodom oslobađanja zapadne Bosne, na sastanku na kojemu je dogovarana operacija "Vaganj" u Bosanskom Petrovcu Mladić je planirao angažirati 80.000 vojnika čiji je cilj bio izbiti na linije koje su bile postavljene prema Hrvatima u proljeće 1992. godine. To je podrazumijevalo, uz Glamoč i Grahovo, i ponovno zauzimanje Kupresa te položaja u dolini Neretve. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije