Izgredi u BiH

Hrvatske navijače napali su u Fojnici, dvojica ozlijeđena

Bez ikakva razloga pretuceni hrvatski mladici
Foto: VL FOTO
22.06.2014.
u 10:11

Maskirani napadači pretukli maloljetne Hrvate

Svjetsko nogometno prvenstvo otvorilo je stare bosanskohercegovačke rane, podjele, primitivizam i nasilje unatoč tome što su policijske agencije najavile pojačanu pripravnost zato što su ovi događaji redovito ranije izazivali napetosti. U Fojnici je skupina maskiranih osoba s kamenicama i drvenim predmetima napala maloljetne hrvatske mladiće koji su s obilježjima hrvatske reprezentacije prolazili gradom, dok je pak u nekoliko gradova s hrvatskom većinom zapaljena državna i zastava ratne Armije BiH.

Napad kod kolodvora

Kako doznaje Večernjak, izgred u Fojnici dogodio se u večeri kada je Hrvatska igrala nogometni susret kvalifikacija s momčadi Kameruna. Skupina šest mladića koji su zajedno s drugim kolegama na sebi imali dresove hrvatskih vatrenih pratila je utakmicu u Riverside Pubu u naselju Alapovki. Kada su se oko 02.15, po svjedočenju očevidaca, uputili otpratiti dvojicu kolega kroz Fojnicu, nedaleko od kolodvora iz napuštenog kruga pilane napala ih je skupina maskiranih osoba. Jedan hrvatski mladić je dobio udarac kamenom u glavu, a drugi je nasilno zaustavljen, udaran i cipelaren. Ostali dječaci su se zbog brojnosti, i starijih, snažnijih nasilnika, razbježali po gradu. Nedugo zatim i nasilnici su pobjegli, a mladići su došli do svojih kuća. 
“Nitko nije smio prijaviti napad jer bi se tek onda našli na udaru”, rekao je jedan Fojničanin za Večernjak (redakcija posjeduje sva imena mladića). Oni se boje za vlastitu, ali i sigurnost svojih obitelji da ne bi bili meta novih napada ili odmazde. 
 Napad je osudio dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara

Nacionalna repka

“Nažalost u ovoj BiH neki žele natjerati nekoga da voli ono što oni smatraju da je ispravno, a ne ono što ljudi stvarno osjećaju. Posve je normalno da Hrvati svugdje u svijetu nacionalnu reprezentaciju doživljaju kao svoju nacionalnu i da navijaju za nju. Ne razumijem zašto bi to nekome smetalo, a što je još gore biti povod nekome da napadne ljude. Državna reprezentacija BiH nije nacionalna reprezentacija Hrvata i ne može nitko očekivati da je mi tako doživljavamo. Ali je poštujemo i navijamo za nju kao reprezentaciju države u kojoj živimo”, rekao je Čavara. 
Istodobno, Tužiteljstvo BiH objavilo je jučer da se uključuje u istragu nekoliko slučajeva spaljivanja državnih zastava BiH u većinskim hrvatskim sredinama. Glavni tužitelj Goran Salihović donio je odluku da se Državno odvjetništvo BiH uključi u istragu o tim događajima jer u spaljivanju zastava ‘postoje elementi kaznenog djela izazivanja i raspirivanja nacionalne mržnje i netrpeljivosti’.     

Ključne riječi

Komentara 4

VN
vedran.nikic.75
20:14 22.06.2014.

mozete si olaksati, pokupiti svoje stvari i pravac matica pa navijajte za koga god hocete kao sto to i sad radite...ovako ce vam zivot proci u nadmudrivanju i sijanju mrznje. pozdrav svim bosancima i hercegovcima i svim normalnim hrvatima.

VN
vedran.nikic.75
20:20 22.06.2014.

i da usput, ovi sto su napali hrvatske navijace neka sutra napadnu i turske navijace...jer sto ce neko da navija za tursku?? maloumnici, to je posao za policiju i sud

SO
soko1
23:56 22.06.2014.

vedran.nikić.75 Nedaj Bože da ti i takvi odlučujete gdje će ko živjeti,takvi su nas i protjerali i izdali te dali da se radi nasilje nad Hrvatskim življem u BiH dok su napadači svoje udobno i sigurno u ono doba smjestilii u RH. BiH je moja domovina i nedam nikom pravo da mi upravlja kako ću se ja ponašati i koga ću podržavati...zastava sa zvjezdicama nije moja kao ni turska a tako ni zastava sa ljiljanima pod kojom su počinjeni mnogi zločini nad Hrvatima......

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije