Odluka iz Zagreba

Hrvatska otvara granicu, a BiH je zatvara za turiste 
i svoju dijasporu

01.06.2021.
u 12:44

Vlasti u Zagrebu mogle bi već danas, a posve pouzdano do polovine lipnja, do kraja olakšati uvjete za ulazak državljana drugih zemalja, što uključuje i Bosnu i Hercegovinu, a posebne olakšice mogli bi imati svi oni koji posjeduju hrvatske osobne dokumente, dok istodobno BiH drži zatvorena vrata strancima zbog ucjena s ukidanjem viza državljanima Saudijske Arabije. Kako se doznaje od izvora bliskog MUP-u i Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske, ne isključuje se mogućnost da će se za hrvatske državljane posve ukinuti potreba posjedovanja bilo kakvih testova ili potvrda kako bi u predstojećem razdoblju prešli državnu granicu, piše Večernji list BiH. 

Samo PCR test

Uz to, svim drugim strancima olakšat će se ulazak u zemlju uoči turističke sezone uz posjedovanje negativnog PCR testa, antigenskog testa, potvrde o cijepljenju ili o preboljenom COVID-u. Takva je odluka posve racionalna s obzirom na to da pada broj novozaraženih koronavirusom, a s druge strane, od turističke sezone očekuje se da popravi financijsku sliku države. 
U BiH pak posve druga slika. Umjesto otvaranja granica, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, kojoj su očito najvažnije veze sa Saudijskom Arabijom, a puno manje turisti iz ostatka svijeta, ali i bh. dijaspora, blokirala je olakšavanje uvjeta za ulazak stranaca kako su tražili iz Udruge turističkih radnika i hotelijera iz Međugorja. Ona je na jučerašnjoj sjednici s ministrom obrane Sifetom Podžićem glasovala protiv olakšavanja uvjeta za ulazak turista i bh. dijaspore s priznavanjem antigenskog testa, potvrde o cijepljenju ili preboljenom COVID-u, čime se nastavlja činiti golema šteta bh. turizmu. Ova odluka nije prošla na sjednici Vijeća ministara iako su je svi drugi ministri iz reda HDZ-a BiH i SNSD-a, uključujući čak i SDA-ovca Selmu Cikotića, podržali. 
- Ministar sigurnosti bio je na sjednici i on je glasovao za odluku. On je za ovu sjednicu usuglasio odluku onako kako smo mi to na prošloj sjednici tražili i digao je ruku za odluku koju je formalno i predložio. Što je, naravno, bilo i logično - rekla je za Večernjak ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević. Ona kaže kako povezivanje ulaska stranaca i ukidanje viza nisu iste stvari. 
- Sve zemlje u okružju, ali i svijetu donose odluke o lakšem prelasku granice. Tamo se, naime, priznaju i druge potvrde nego što je do sada bio slučaj. No, ovdje u BiH radi se o jednoj posve drugoj situaciji. Ovdje se radi o ukidanju viza za državljane samo jedne zemlje, a to je Saudijska Arabija. Ne možemo vezati turizam samo za Saudijsku Arabiju jer u Bosnu i Hercegovinu dolaze turisti iz cijeloga svijeta - rekla je ministrica. Ministar pravosuđa Josip Grubeša istaknuo je kako hrvatski ministri nisu podržali odluku oko Saudijske Arabije zbog stava Europske unije. 
- Komisija je izrazila zabrinutost i u pogledu viza. Jasno je da su nam turisti dobrodošli i da imamo turistički sektor s ogromnim problemima. Mi smo u komunikaciji sa svim turističkim djelatnicima, ali moramo imati sigurnosne pretpostavke prema svima koji dolaze u BiH - rekao je Grubeša. Iz Ureda Europske unije u Bosni i Hercegovini u izjavi za Večernjak pozvali su na donošenje odluka kojima bi se olakšao dolazak turista, navodeći kako su do sada BiH pomogli s osam milijuna eura. Pri tome su neizravno potvrdili navode ministra Grubeše oko toga da se ne slažu s ukidanjem viznog režima Saudijskoj Arabiji.

Upozorenje iz EU-a

- Kao zemlja koja je uputila zahtjev za članstvo u EU, BiH je izrazila namjeru postupno usklađivati svoje zakonodavstvo sa zakonodavstvom Europske unije. Kao što su bh. vlasti upoznate, ovo uključuje usklađivanje i vizne politike da bi se osiguralo kvalitetno upravljanje u oblastima migracija i sigurnosti, a koje ima jasne koristi za građane u BiH - navodi se u odgovoru iz Ureda EU-a. Ministrica Gudeljević izrazila je ipak očekivanje kako će prevladati razum i da će se odluka o ulasku stranaca u BiH uskoro opet naći na sjednici Vijeća ministara i biti prihvaćena na radost turističkih djelatnika. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije