Naslovnica Vijesti

Hrvatska otvara 2000 radnih mjesta u građevini, prilika za radnike iz BiH

01. kolovoza 2017. u 09:00 0 komentara 114 prikaza
radnici

Hrvatska se suočila s nedostatkom radne snage u građevinskom sektoru zbog čega je najavljeno da će biti povećana kvota za uvoz radne snage u tom sektoru za oko dvije tisuće radnih mjesta. To je prilika za bosanskohercegovačke radnike koji u BiH zarađuju znatno niže plaće nego njihovi kolege u Hrvatskoj, piše Večernji list BiH. Ali i u BiH je primjetan trend odlaska građevinskih radnika. Sve je manje radnika koji bi radili na građevini u susjednoj Hrvatskoj, zbog čega je tamošnji ministar rada Marko Pavić najavio za hrvatske medije da će ta zemlja povećati kvotu za uvoz radne snage u oblasti građevinarstva: - Pustili smo u proceduru da povećamo kvotu za 2000 radnih mjesta, ali samo za građevinski sektor, kako bismo opravdali investicije koje je građevinski sektor preuzeo i kako bi on mogao ulaganja koja kreću najesen otvoriti i realizirati.
Ukupna godišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca u Hrvatskoj za ovu godinu iznosi 7026, a od toga ih je za građevinu 2080. Dženana Hodžić iz Udruge za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala pri Gospodarskoj komori FBiH objašnjava da im je, prema informacijama s tržišta i u korespondenciji s institucijama iz Hrvatske, “rečeno da postoji zanimanje za aktivnost građevinskih radnika, odnosno stručne radne snage za investitore u RH i na tržištu RH”.
- Međutim, činjenica je i evidentno je da na tržištu BiH postoji velika zaposlenost kapaciteta u građevinarstvu i da isto tako, s druge strane, postoji veliki odljev stručne radne snage. Najčešće i u najvećem postotku odlaze u Njemačku. Dio naših radnika prisutan je na gradilištima i u Hrvatskoj, i u Sloveniji i Makedoniji - kaže Hodžić.
Dragana Vrabičić iz Sindikata građevinarstva RS-a o otvorenim radnim mjestima u susjednoj Hrvatskoj kaže da “to, trenutačno, za ljude s prostora Republike Srpske i Federacije BiH nije loše ako će tamo biti prijavljeni, ako će imati i zdravstveno osiguranje i sve ono što radnik po zakonima mora imati”. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.