HDZ 1990

Hrvatima prilika za načelničku poziciju u RS-u

Pelagicevo
14.05.2016.
u 13:33

Hrvatska demokratska zajednica 1990 oglasila se priopćenjem u kojem navodi kako će prvi put, u povijesti daytonske BiH, Hrvati imati realnu priliku osvojiti načelničku poziciju u Republici Srpskoj.

Riječ je o općini Pelagićevo u bosanskoj Posavini, iz koje su Hrvati tijekom ratnih zbivanja u potpunosti protjerani, ali i u kojoj, prema, službeno neobjavljenom, popisu stanovništva čine većinsko stanovništvo, priopćeno je.

HDZ 1990 je, kao najsnažniji politički subjekt s hrvatskim predznakom u općini Pelagićevo, preuzeo odgovornost te, unutar podijeljene političe scene unutar srpskog naroda, započeo okrupnjavanje hrvatskog političkog i društvenog bića. HDZ 1990 će za čelnu općinsku poziciju kandidirati Slavku Zovkića, aktualnog zamjenika načelnika općine Pelagićevo.

"Uvjeren sam kako će svi hrvatski politički čimbenici shvatiti nužnost zajedništva i pružiti potporu gospodinu Zovkiću, koji ima realne izglede za pobjedu", kazao je Mijo Perkunić, izaslanik HDZ-a 1990 u Vijeću naroda RS-a, koji živi i djeluje u općini Pelagićevo.

HDZ 1990 vjeruje u hrvatsko zajedništvo i jedinstven nastup svih hrvatskih čimbenika u ovoj općini, kako bi u potpunosti mobilizirali domaće povratničko stanovništvo i potaknuli iseljene Hrvate na dopisno glasovanje.

"Tada je pobjeda zajamčena", zaključio je Perkunić.

Novoizabrani predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović istaknuo je kako bi pobjeda u Pelagićevu, u simboličkom smislu, vratila vjeru hrvatskom narodu da je moguć povratak u Posavinu.

"Bio bi to snažan poticaj hrvatskom narodu Posavine. Uložit ćemo nadljudske napore kako bi u skorijoj budućnosti činili identične poteze u Derventi, Brodu, Doboju, Modriči...", zaključio je predsjednik HDZ-a 1990.

"Ovaj primjer je nastavak kontinuiranog snažnog političkog smjera HDZ-a 1990 kada je riječ o Hrvatima u Republici Srpskoj i nepristajanja na dosadašnju hrvatsku politiku odricanja naših stoljetnih prostora", navode u HDZ 1990.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije