Anketa koju je proveo Centar za sigurnosne studije

Hrvatima iz BiH Hrvatska prijatelj broj 1, Bošnjacima Turska, a Srbima Srbija

24.02.2024.
u 16:42

Četrdeset i četiri posto ispitanika iz ankete koju je proveo Centar za sigurnosne studije (CSS) izjavilo je kako su najvažniji strateški vanjskopolitički interes BiH euroatlantske integracije (EU i NATO), 38 posto ih smatra kako su najveći prijatelji BiH EU i SAD, 25 posto odabralo je Veliku Britaniju, a 24 posto Hrvatsku..., piše Večernji list BiH. Ovo su samo neki od rezultata zanimljivog istraživanja koje je tijekom prosinca proveo CSS, a koji je u tu svrhu anketirao 385 ispitanika te utvrdio njihove stavove o euroatlantskim integracijama BiH, odnosima BiH i drugih zemalja, utjecaju ratova u Ukrajini i Gazi na Bosnu i Hercegovinu te o pitanju mogućeg konflikta unutar granica BiH.

Integracije

U pogledu integracijskih procesa BiH prvo pitanje odnosilo se na najvažniji strateški vanjskopolitički interes BiH, a najučestaliji odgovor među ponuđenima jesu euroatlantske integracije (EU i NATO integracije), za koji se opredijelilo 44% ispitanika. Međutim, dio ispitanih odabrao je samo EU ili samo NATO, ali i suradnju s nekim drugim državama koje su izvan ovih dviju nadnacionalnih organizacija. Od ukupnog broja ispitanika, njih 13% smatra kako bi ključni strateški cilj BiH trebao biti samo EU, dok približno isti postotak ispitanika smatra da je cilj priključivanje samo NATO-u, odnosno bolja regionalna suradnja ili suradnja s Rusijom, Turskom, Kinom ili Iranom. - To korespondira s definiranim vanjskopolitičkim ciljevima BiH i podršci od oko 57% ispitanika opredijeljenih za euroatlantske integracije, uz distinkciju da pojedini ispitanici preferiraju samo jednu opciju između integriranja u EU ili NATO - dodali su iz Centra. Druga skupina pitanja odnosila se na države koje su prijateljski nastrojene prema BiH, a u tom kontekstu može se izvući zaključak kako preferencije uvelike ovise o pripadnosti ispitanika jednom od triju konstitutivnih naroda. Ponuđeni su odgovori: EU, Hrvatska, Iran, Izrael, Kina, Rusija, SAD, Saudijska Arabija, Srbija, Turska i Velika Britanija. Gotovo polovina svih ispitanika (46%) smatra Tursku najvećim bosanskohercegovačkim prijateljem. Drugo mjesto dijele Europska unija i Sjedinjene Američke Države s 38%, dok je Velika Britanija na četvrtom mjestu s gotovo 25% podrške, što je za 1% više od Hrvatske. Uvidom u nacionalnu strukturu anketiranih vidljive su i različite preferencije kada govorimo o pitanju “Koja je zemlja u najvećoj mjeri prijateljska prema BiH”. Ispitanici koji su se izjasnili kao pripadnici bošnjačkog naroda, 59% njih, deklarirali su Tursku kao državu koja je u najvećoj mjeri prijateljski nastrojena prema BiH, dok pripadnici hrvatskog naroda (79%) smatraju Hrvatsku kao takvu, a pripadnici srpskog naroda (60%) Srbiju.

Pitanje o sukobima

U pogledu aktualnih događaja u svijetu najučestaliji odgovori su da BiH treba podržavati Ukrajinu (39%) te da bi BiH trebala biti neutralna (38%). Da BiH treba biti na ruskoj strani, smatralo je 14% od ukupnog broja ispitanika. Pitanje koje se odnosi na stav o podršci u sukobu u Gazi glasi identično kao i ono za rat u Ukrajini - “Koju bi stranu BiH trebala podržavati u ratu u Gazi?”. Većina ispitanika (61%) smatra da BiH treba podržati Palestinu. Bošnjaci i ostali čine većinski dio skupine ispitanika koji su izrazili ovakav stav, dok 49% Hrvata i gotovo 60% Srba smatra da bi BiH trebala ostati neutralna. Međutim, kada dolazi do izbora strana, Hrvati i Srbi uglavnom daju podršku Izraelu. Anketari su pitali i vjeruju li ispitanici da bi u BiH moglo doći do ratnog sukoba, a odgovori pokazuju podijeljenost u mišljenjima - 42% svih ispitanika smatra da može doći do sukoba, 38% smatra suprotno, dok 20% nije bilo sigurno ili nije smatralo da ima pravi odgovor na ovo pitanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije