Apelacija HNS-a BiH

Hrvati žele birati svih 17 izaslanika

08.01.2019.
u 10:00

Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, koje predvodi HDZ BiH, uputit će apelaciju Ustavnom sudu te zemlje na odluku Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) o izboru izaslanika za Dom naroda Federacije BiH budući da se njome negira presuda Ustavnoga suda BiH u predmetu “Ljubić”, rekao je u ponedjeljak predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović, piše Večernji list BiH. 

Nismo zadovoljni

“Vrlo smo se jasno dogovorili da idemo s apelacijom Ustavnom sudu vezano uz odluku Središnjeg izbornog povjerenstva”, izjavio je Čović nakon sjednice Predsjedništva HNS-a BiH. 
Objasnio je kako očekuje da do kraja mjeseca dobiju odgovor na ovaj prigovor. 
Ranije su i bošnjačke stranke dostavile apelaciju Ustavnome sudu BiH nezadovoljne odlukom SIP-a da se primijeni popis pučanstva iz 2013. umjesto onoga iz 1991. SIP je za izbor izaslanika za Dom naroda iskoristio odredbe Ustava FBiH po kojima se iz svake od deset županija bira najmanje po jedan Hrvat, Bošnjak i Srbin u Dom naroda, unatoč tome što je identične odredbe u Izbornom zakonu BiH, po apelaciji Bože Ljubića, ranije izbrisao Ustavni sud BiH. 
“Odluka SIP-a ne uvažava odluku Ustavnog suda BiH i mi to želimo vrlo jasno naglasiti. Izborni zakon u jednom je dijelu stavljen izvan snage, u odredbama koje se upravo tiču odluke Središnjeg izbornog povjerenstva. Mi smo stava da Izborni zakon može mijenjati isključivo zakonodavac”, istaknuo je Čović. 
Dodao je kako hrvatske stranke nisu zadovoljne odlukom SIP-a jer ne omogućava izbor legitimnih političkih predstavnika Hrvata. 
“Neki žele protumačiti da su HDZ i HNS profitirali ovakvom odlukom SIP-a. Mi kažemo da to nije istina. Štoviše. Želimo osigurati legitimno predstavljanje, ne da nam netko mjeri je li to 10, 12, 15 ljudi. Treba osigurati legitiman izbor 17 Hrvata, 17 Bošnjaka, 17 Srba i ostalih”, rekao je. 
Čelnik HNS-a BiH i HDZ-a BiH izrazio je očekivanje kako će bošnjačke stranke prihvatiti dogovor o izmjenama Izbornog zakona kako bi se ubuduće izbjegla mogućnost preglasavanja i majorizacije, kao što je bio slučaj s izborom Željka Komšića na posljednjim izborima za člana bh. Predsjedništva budući da su ga većinom glasova birali Bošnjaci.

Poziv Bošnjacima

“Vrlo snažno poticat ćemo, prije svega, prijatelje u Sarajevu, prijatelje Bošnjake i bošnjačke stranke da razumiju da ovo što rade nije nikome dobro. Ovo je nastavak etničkog čišćenja nekim drugim sredstvima”, objasnio je Čović. Naveo je primjer Sarajevske županije u kojoj je konstituirana Vlada u kojoj nema nijednog Hrvata. 
Opetovao je kako je uspostava vlasti u Federaciji BiH uvjetovana izmjenom Izbornog zakona o načinu popune izaslanika za Dom naroda. 
“Bez punog definiranja Izbornog zakona, a to je naložio Ustavni sud kad je mijenjao odredbe i stavio ih izvan snage, mi nećemo imati partnera”, izjavio je Čović. 
Najavio je kako će se potkraj siječnja održati sjednica Sabora HNS-a BiH na koju će se pozvati svi izabrani hrvatski predstavnici u vlasti te će biti donesena deklaracija koja će dati smjernice političkog djelovanja hrvatskih stranaka u BiH. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije