BISKUPI POSLALI PORUKU IZ MOSTARA:

Hrvati se sve više iseljavaju, samo u Irsku ih ode 300 mjesečno

biskupi
26.02.2016.
u 15:13

Hrvatski i bosanskohercegovački biskupi, koji su se okupili u Mostaru na zajedničkoj sjednici Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije, upozorili su na problem sve većeg iseljavanja Hrvata – katolika s ovih prostora.

Kako je na konferenciji za novinare kazao predsjednik Biskupske konferencije BiH, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, nitko ne zna točnu brojku koliko je zadnjih godina Hrvata iselilo iz Bosne i Hercegovine ali, po njegovim riječima, ta brojka je svakako zabrinjavajuća, prenosi Fena.

- Brojke koje daje država nisu točne, jer država računa samo one građane koji se odjave, ali se svi ne odjavljuju. Poseban je problem što odlaze mladi, a sve se to događa jer ne postoji socijalna politika u našoj zemlji - kazao je kardinal Puljić.

Nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, kazao je kako je i Hrvatska suočena s istim problemom.

- Kod nas je to možda još i veći problem jer je Hrvatska dio Europske unije pa se lakše odlazi. Jako smo zabrinuti tim trendom odlaska i nemoćni smo - istaknuo je nadbiskup Puljić.

Biskup domaćin mons. Ratko Perić iznio je podatak iz izvješća ravnatelja Nacionalnog ureda za hrvatsku inozemnu pastvu don Tomislava Markića, prema kojem u Republici Irskoj danas živi oko osam tisuća hrvatskih državljana, a svakog mjeseca u tu zemlju dolazi oko 300 Hrvata.

Na novinarsko upit da prokomentira podnošenje zahtjeva za punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, kardinal Puljić pozdravio je taj čin.

- Ipak, ne trebamo biti naivni. Ništa se neće dogoditi preko noći, ali stvorit će se određeni pritisak da zavlada vladavina zakona, da bude što manje kriminala i drugih negativnih stvari - istaknuo je metropolit vrhbosanski.

Nadbiskup Puljić i biskup Perić također su pozdravili bh. zahtjev za članstvo u EU, izrazivši dozu opreza kada je u pitanju smjer u kojem se Europska unije kreće u posljednje vrijeme.

- Europsku uniju krase tri svojstva koju nju karakteriziraju. To je vjera, ljudska prava i umjetnost i kultura. Danas su ta sva tri svojstva ugrožena i to najprije iznutra - istaknuo je biskup Perić.

Biskupi su u Mostaru razgovarali i o tjednu solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH, koji se provodi u svim katoličkim župama u Hrvatskoj, a kardinal Puljić je kazao kako mu je bilo drago čuti u kojoj su mjeri vjernici u Hrvatskoj spremni podržati svoje sunarodnjake u Bosni i Hercegovini, kako u duhovnom, tako i u materijalnom smislu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?