Marko Milić, glasnogovornik Vlade RH

Hrvati se moraju mobilizirati za izbore, a građanski koncept je varka za dominaciju Bošnjaka

Marko Milić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
28.09.2022.
u 09:08

“Ne možete voditi zemlju tako da isključujete jedan narod, koji god narod to bio. Ne može BiH ići naprijed dok su Hrvati kao najmanje brojan konstitutivan narod preglasani, marginalizirani i izbačeni iz najviših institucija, te da nemaju svoje legitimne političke predstavnike", poručio je Milić

Glasnogovornik Vlade RH Marko Milić ocijenio je lošim po Bosnu i Hercegovinu ukoliko se na nedjeljnim izborima dogodi preglasavanje Hrvata pri izboru člana Predsjedništva i izaslanika za Dom naroda.

”Ne mogu razumijeti da bošnjačke političke elite jednom kratkovidnošću, a sada i otvorenim prijezirom prema hrvatskom narodu u BiH mogu činiti takve greške koje u konačnici, ako se ponovi da se četvri put izabere Komšić, ako se dogodi preglasavanje Hrvata na drugim razinama, ako se dogodi da se Hrvate izbaci iz federalne Vlade, ako se predstavnike Hrvata svede na županijsku upravu, onda to nije stvar da su samo Hrvati marginalizirani po tko zna koji put, nego je to loše po cijelu Bosnu i Hercegovinu. Mi želimo dobro Bosni i Hercegovini i nama je to u interesu.

Nama je u interesu stabilna, demokratska, europska BiH kojoj želimo pomoći na europskom putu i putu razvoja. Ali imate situaciju da bošnjačke elite žele držati status quo, a akcija koju je počeo visoki predstavnik Schmidt je to otkrila. Oni ne žele niti da gospodin Schmidt nametne mininalne promjene koje su nužne da se Hrvatima makar u nekim tijelima osigura ravnopravnost. Čak i to im smeta te vrše pritisak. Onda je jasno da imamo jednu situaciju gdje takav ishod, kada bi se dogodio, a nadam se da se neće dogoditi, bio bi jako loš za cijelu BiH”, rekao je Milić za Pressing N1 Televizije.

Po njegovim riječima BiH neće moći napredovati niti funkcionirati ukoliko budu izbačeni iz institucija vlasti.

“Ne možete voditi zemlju tako da isključujete jedan narod, koji god narod to bio. Ne može BiH ići naprijed dok su Hrvati kao najmanje brojan konstitutivan narod preglasani, marginalizirani i izbačeni iz najviših institucija, te da nemaju svoje legitimne političke predstavnike. Tako nijedna zemlja ne može funkcionirati, a građanski koncept kojega oni (bošnjačke stranke) zagovaraju je varka. To je koncept gdje će većina zadržati sve poluge moći i gdje žele Federaciju BiH zadržati za sebe. A sve što smo mi čini, poglavito premijer Plenković, i kada je u pitanju europski put i kada su u pitanju brojni projekti prekogranične suradnje bilo je da se učini dobro Bosni i Hercegovini“, rekao je Milić.

Dodao je kako premijer Andrej Plenković večeras ide na predizborni skup stranaka HNS-a BiH podržati njihove kandidate na izborima.

“Premijer ide u Livno podržati predstavnike Hrvatskog narodnog sabora BiH, Potrebna je velika mobilizacija Hrvata da bi se spriječio izborni inženjering po postojećem okviru. Vjerujem da će svi izaći. Ide se s jedinstvenom listom i vjerujem da će Hrvati uspjeti ostati legitimno predstavljeni”, istaknuo je glasnogovornik Vlade RH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije