Mladen Bošković, dopredsjedatelj Zastupničkoga doma FBiH

Hrvati plaćaju cijenu sukoba unutar bošnjačkoga naroda

29.10.2017.
u 10:00

Federalni Parlament već mjesecima ne funkcionira kako se to od njega očekuje. Vladajuća većina i više je nego upitna, donošenje brojnih odluka je blokirano. Ipak, posljednjih je dana bilo pozitivnih pomaka, a što možemo očekivati u budućem razdoblju, pitali smo dopredsjedatelja Zastupničkoga doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mladena Boškovića.

Parlament bi trebao zasjedati sutra. Kakva su vaša očekivanja?

- Nakon neuspjele prošle sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH zbog legitimnih zahtjeva SBB-a, parlamentarna većina je sjela, dogovorila i riješila sporna pitanja. Jedno se već počelo rješavati, a to je pitanje Neovisnog odbora koji prati rad Federalne uprave policije i njezina ravnatelja. Napravljen je prvi korak. Sada treba zasjedati Povjerenstvo za izbor i imenovanje Zastupničkog doma, a zatim u formi odluke sve to poslati Zastupničkom domu na usvajanje. Nakon toga ista procedura treba proći kroz Dom naroda i tek onda možemo reći kako smo jedan dio zahtjeva SBB-a riješili. Ako se sutra pred Povjerenstvom to pitanje riješi, održat ćemo izvanrednu sjednicu na kojoj ćemo, uz to, odlučivati i o nekim kreditnim aranžmanima, usuglašavanju tekstova zakona koji se odnose na braniteljsku populaciju, a koji su u različitim oblicima usvojeni u Zastupničkom domu i Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine. Kada se to usuglasi, dobit ćemo tri zakona koja se odnose na braniteljsku populaciju i koja su usvojena u oba doma Parlamenta Federacije BiH. Ostaje nam još jedan zakon koji se odnosi reprezentativne braniteljske udruge i on se trenutačno usuglašava. Mislim kako postoji volja da se to usvoji i da neće biti problema. Imamo razloga za optimizam. Ipak, ovo je BiH i ne znam hoćemo li u ovakvoj Federaciji osvanuti u ponedjeljak ujutro, odnosno hoće li svi ostati na stavovima koje imaju danas.

Imamo još godinu dana do izbora, a već su počele predizborne kampanje. Može li Parlament funkcionirati u tim uvjetima?

- Sada govorim uime HDZ-a BiH i HNS-a BiH te tvrdim kako mi potpuno podržavamo i želimo najizravnije i najaktivnije sudjelovati u ulozi koja nam je dodijeljena u vlasti. Ne samo da je predizborna kampanja počela prerano nego i na jako ružan način. Ovo treba zaustaviti, vratiti se tamo gdje nam je mjesto i raditi svoj posao. Razgovori koje smo imali s predsjednikom Federacije i čelnicima stranaka te ono što smo imali kroz povjerenstva daje nam razloga vjerovati kako možemo nastaviti raditi, ali moramo smiriti situaciju.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?