Izjava HAZU BiH

Hrvati nisu slobodan narod u BiH

03.12.2015.
u 07:00

Pozivaju na velike promjene Daytonskog sporazuma, tvrdeći da ekonomske reforme nisu dovoljne za stabiliziranje stanja Hrvati su neravnopravni, a u brojnim elementima majorizirani i diskriminirani

"Ukazujemo na stanje u društvu koje pokazuje da je hrvatski narod danas po mnogo čemu evidentno neravnopravan s drugima. Uz to istovremeno i po mnogim pitanjima majoriziran i diskriminiran. A narod koga drugi majoriziraju i diskriminiraju, a onda mu svojom voljom nameću i biraju njegove predstavnike u najvišim tijelima vlasti, nije slobodan narod. Zato zahtijevamo temeljite reforme i ispravljanje nepravdi u interesu izgradnje stabilne, prosperitetne i mirne BiH, na korist i dobrobit svih njezinih naroda i građana, a ona to može postati samo u uvjetima pune jednakopravnosti", stoji u posebnoj izjavi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) BiH, objavljene povodom 20. godišnjice Daytonskog sporazuma, piše Večernji list BiH. Iz ove institucije su ukazali kako je Daytonski sporazum zaustavio rat, ali da nije ispunio očekivanja mnogih, napose Hrvata koji nisu ravnopravni s druga dva naroda.

Nadogradnja Daytona

"Tijekom dvadesetgodišnje provedbe očekivali smo nadogradnju Daytona u pravcu ispravljanja nepravdi, a doživjeli smo njegove brojne 'tihe revizije' i nove nepravde što su nam zakonskim izmjenama nametane od međunarodne zajednice i njezinih visokih dužnosnika, potpomognute voljom našega partnerskog naroda u Federaciji BiH, a koje su, u pravilu bile na štetu hrvatskoga naroda", upozoravaju iz HAZU-a BiH. Članovi ove krovna znanstvene i umjetničke institucije hrvatskog narod ističu da su potrebne promjene Daytonskog sporazuma, pri čemu su izrazili nezadovoljstvo njemačko-britanskom inicijativom koja to nije predvidjela, već se ograničila samo na gospodarska i socijalna pitanja, što jest važno, ali nije dovoljno.

Pravo na povratak

"Potreban nam je ustav koji će osigurati stvarnu političku, institucionalnu, kulturnu, jezičnu i svaku drugu jednakopravnost svih naroda, nacionalnih manjina i građana.

Bez političke i institucionalne jednakopravnosti, koja podrazumijeva da svaki narod ima iste institucije političkog i pravnog sustava vlasti, te jednake mehanizme ostvarivanja i zaštite kolektivnih i individualnih ljudskih prava i sloboda, nema niti može biti građanske i svake druge jednakopravnosti. Zato apeliramo i zalažemo se za žurne ustavne promjene i učinkovite reforme u svim oblastima života", pojašnjavaju iz HAZU-a. 
Iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH zatražili su da se nastavi raditi na stvaranju uvjeta za održiv povratak i ostvarivanje prava izbjeglica i raseljenih osoba kako bi se pod humanim uvjetima vratili na svoja stoljetna ognjišta u svim dijelovima zemlje, a osobito u Republiku Srpsku. 
"Razočarani smo pasivnim odnosom međunarodne zajednice, njezina visokog predstavnika, ali i domaćih političara, prema ovom iznimno važnom društvenom problemu", navodi se u posebnoj izjavi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH.*

- Prosvjedujemo protiv društvenog stanja i politike koja hrvatski narod ovdje pokušava svesti na status nacionalne manjine, upozoravaju iz HAZU-a navodeći da je prema njima na djelu kulturna, jezična i obrazovna diskriminacija. Iz HAZU-a BiH su osudili nezakonito otimanja novca županijama, podržali su nastojanja hrvatskih branitelja kojima su nezakonito oduzeta prava, ukazali su na nezavidan položaj znanosti i obrazovanja te njihovu podređenost politici. Iz HAZU-a su upozorili na zapostavljanje pravne države te su najavili da će povodom 20. godišnjice Daytona organizirati znanstveni skup.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?