Godišnjica zločina ARBiH

Hrvati Neretvice sustavno uništavani, pokolj u Trusini najmasovniji zločin

16.04.2024.
u 14:04

Don Marin Marić, župnik u Obrima i župni upravitelj u Solakovoj Kuli, župama koje su susjedne župi Podhum/Žitače, u kojoj se nalazi Trusina, za Večernji list upućuje na tešku prošlost ovoga kraja

I 31 godinu nakon strašnog zločina koji su pripadnici Armije BiH počinili nad Hrvatima sela Trusina, preživjeli stanovnici ovoga, ali i ostalih sela sjevera Hercegovine, odnosno šireg područja Klisa - Neretvice, uz konstantno traženje pravde za svoje najmilije, uporno, čvrsto i nepokolebljivo skrbe za svoj rodni kraj, a neki od njih i dalje su tu, na svojoj zemlji, nastojeći očuvati sjećanja na područje koje je nekada imalo šest tisuća stanovnika, piše Večernji list BiH.

Teška prošlost

Don Marin Marić, župnik u Obrima i župni upravitelj u Solakovoj Kuli, župama koje su susjedne župi Podhum/Žitače u kojoj se nalazi Trusina, za Večernji list upućuje na činjenicu da je progon katolika ovoga kraja počeo mnogo prije, a da se danas prisjećaju onog najtežeg zločina, masakra nad Hrvatima u Trusini. Ističe i kako je sve zlo počelo 14. travnja iste godine, kada su trojica Hrvata katolika u selu Bušćak (Solakova Kula) napadnuta i ubijena, a ta ista Armije se dva dana poslije spustila u Trusinu, gdje je počinjen novi zločin.

- Ako ćemo gledati kronološki i povijesno, ovaj narod ovdje sustavno je uništavan, protjerivan, a nad njim je vršen i psihološki, infrastrukturni te svaki drugi progon. Krenimo od političkog Jablaničkog jezera koje je uzelo najviše hrvatske zemlje, pa preko nemogućnosti pristupa i loše prometne komunikacije... Danas je nemoguće doći do sela u kojima su većina bili Hrvati - upozorava don Marin. Kada je riječ o odnosu Hrvata i Bošnjaka, don Marin misli kako su oni korektni, u jednom dijelu su i suzdržani, a većih problema, nakon ubojstva obitelji Anđelić, nije bilo. - Odnosi su, mogu zaključiti, pristojni - naglasio je don Marin. U kontekstu perspektive povratka, a na koji je posebno uputila i knjiga autora Ivana Anđelića pod naslovom "Klis - Neretvica, župe Obri, Podhum/Žitače i Solakova Kula" don Marin nam kaže kako navedene tri župe imaju veću površinu od, primjerice, nekih gradova i općina.

- Perspektivu, kao čovjek i vjernik, vidim jer ovo je kraj koji je iznimno bogat prirodnim resursima, vodama, šumom... Sada je pitanje koliko tko želi u to ulagati - poručio je. Don Marin ističe i kako su svećenici u ovom kraju branici vjere, stoje na zidu plača, zadržavaju katolike, oni su liječnici, poštari, taksisti, duhovnici... Takvom zalaganju svakako treba odati veliko priznanje, a pritom i uputiti kako su upravo svećenici ti koji, uz duhovnu brigu za narod, odlučno upućuju i na probleme koje treba rješavati, kao i prilike za razvoj koje trebaju probuditi zanimanje.

U organizaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Konjic danas će biti obilježena 31. obljetnica zločina nad Hrvatima u Trusini polaganjem vijenaca i molitvom ispred spomen-obilježja te sv. misom zadušnicom u crkvi sv. Ante na Žitačama, koju će predvoditi don Marin Marić uz koncelebraciju svoje subraće iz Neretvice. Don Marin nam kaže kako će se danas zahvaljivati Bogu za njihov život ovdje na Zemlji, a protokolom je u 10 sati predviđeno polaganje vijenaca, u 11 sati je sveta misa, a nakon toga imat će prigodno druženje u dvorištu crkve sv. Ante Padovanskog u župi Podhum/Žitače. Podsjećamo, pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine su u ranim jutarnjim satima tog 16. travnja 1993. godine počinili neviđeni zločin nad 22 hrvatska civila i ratna zarobljenika, od kojih 18 civilnih osoba i 4 zarobljena pripadnika HVO-a. Sud Bosne i Hercegovine je za zločine u ovom selu osudio pet osoba na ukupno 55 i pol godina zatvora, a počinitelji su bili pripadnici vojne jedinice "Zulfikar" Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mogućnost razvoja

Danas, 31 godinu poslije, područje Trusine, ali i ostalih sela triju župa Klisa - Neretvice vapi za novom budućnošću koja će donijeti i toliko željenu perspektivu gospodarskog napretka i povratka, a pravi put u tom smjeru upravo je upućivanje na one potencijale kojima ovaj kraj obiluje i čijim bi se stavljanjem u funkciju održivog razvoja dobili vidljivi rezultati. Netaknuta priroda, resursi, ali i bogatstvo kulturno-povijesne baštine ovaj dio Bosne i Hercegovine čine jednim od poželjnijih kada je riječ o trendovima koji uključuju bijeg od gradske gužve i povratak ruralnom obliku života. Naravno, preduvjet svega je dobra cestovna infrastruktura, kao i strateško promišljanje o elementima budućeg razvoja. Klis - Neretvica sa svojim župama Obri, Podhum/Žitače i Solakova Kula prostor je na kojemu danas živi svega 100-tinjak Hrvata od prijeratnih šest tisuća.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije