Novi skandal ministrice Turković

Hrvati neće na sastanak s iranskim šefom diplomacije, čvrsto uz stajališta EU

06.12.2022.
u 10:23

Na današnji poziv za sastanak kojega je uputila šefica bh. diplomacije Bisera Turković s ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Hosseinom Amir-Abdollahianom neće se odazvati nijedan hrvatski dužnosnik prateći time stajališta Europske unije, doznaje Večernji list. Takav potez uslijedio je nakon što se cijeli civilizirani svijet ograđuje i protivi nasilju te gušenju ljudskih prava u Iranu. 

“Nećemo sudjelovati na tome sastanku jer se radi o velikoj šteti za državu BiH. Posebno jer se sve događa u trenutku kada Europska unija treba odlučiti o kandidacijskome statusu BiH”, rekao je dužnosnik za Večernji list. 

Najprije će se u ministarstvu vanjskih poslova BiH održati tête-à-tête sastanak ministrice Turković i ministra Amir-Abdollahiana, a nakon toga bio je predviđen sastanak izaslanstava ministarstava vanjskih poslova BiH i Islamske Republike Iran. 
Posjet iranskog šefa diplomacije BiH dolazi u vrijeme kada cijeli svijet osuđuje poteze tamošnjeg režima koji su rezultirali likvidacijom više od 400 prosvjednika ali i teškim kršenjima ljudskih prava. 

Odlazeća ministrica Turković koja je članica vodeće bošnjačke stranke SDA nedavno je prigodom glasovanja o rezoluciji kojom se osuđuje režim u Teheranu naložila veleposlaniku BiH pri UN-u Svenu Alkalaju da bude suzdržan. Takav su potez osudili iz SAD-a i EU-a. Dolazak iranskog ministra u Sarajevo može se smatrati svojevrsnim nastavkom prkošenja stajalištima zapada. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?