Bariša Čolak

Hrvati ne žele prihvatiti nikakvu dominaciju u vlasti ili majorizaciju

28.02.2019.
u 08:00

Danas se održava konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. Bariša Čolak, član Kolegija Doma naroda u prošlom sazivu te reizabrani izaslanik u Klub Hrvata u novom sazivu, govori o očekivanjima današnje sjednice. Osvrnuo se i na rad proteklog saziva te komentirao neprovedbu odluka Ustavnog suda BiH. Izrazio je nadu u što skoriju izmjenu Izbornog zakona te formiranje nove vlasti.


Danas se održava konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. Što očekujete od sjednice?

- Da sukladno poslovniku o radu konstituiramo Dom naroda. To podrazumijeva svečanu prisegu svih izaslanika, osnivanje klubova naroda i izbor predsjedatelja te dvojice zamjenika. Izabrat će se i predsjedatelji klubova triju konstitutivnih naroda. Mislim da bi ta sjednica trebala trajati relativno kratko, imajući u vidu činjenicu da je ovdje parlamentarna većina poznata i jasna.


Rekli ste da se očekuje izbor predsjedatelja i dvojice zamjenika. Imate li možda već njihova imena?

- Ne bih prije same sjednice kalkulirao imenima. Iako mogu pretpostaviti, odnosno za očekivati je da će u Kolegiju Doma naroda Parlamenta BiH sjediti ljudi koji vode stranke.


Kako danas komentirate funkcioniranje Doma naroda BiH u protekle četiri godine? Jeste li zadovoljni?

- Iskreno, moram biti zadovoljan, mada uvijek može bolje i više. Zadovoljan sam prije svega jer nije bilo svađalačkog ozračja i retorike, kao što je to bilo u Zastupničkom domu, gdje se mnogo vremena uzaludno trošilo u dnevno političke svrhe. S druge strane, kad se radi o samom učinku, dakako da tu ne mogu biti u potpunosti zadovoljan i da se moglo mnogo više. Ali opet, i tu moramo uzeti u obzir da ova dva doma funkcioniraju kao spojene posude te da njihov rad uvelike ovisi i o Vijeću ministara BiH. Nitko izaslanicima u Domu naroda i zastupnicima u Zastupničkom domu ne smeta da sami predlažu Zakone. Klub Hrvata iskoristio je to pravo. Upravo je Klub Hrvata kreirao i predložio Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, na koji Ustavni sud BiH nije našao nikakvu primjedbu. Potencirali smo i donošenje niza drugih zakona.

Spomenuli ste Izborni zakon, mislite li da će ovo pitanje biti skoro riješeno?

- Mislim da je svima jasno gdje je problem. Vidljivo je da nije na hrvatskoj strani u BiH jer su hrvatski zastupnici u Zastupničkom domu i izaslanici u Domu naroda, kao i kompletna politika HDZ-a i svih drugih stranki koje participiraju unutar HNS-a, probali sve i davali maksimum već u samim pregovorima, pripremi sastanaka, sastancima da dođe do izmjene Izbornog zakona. I izlazili smo s inicijativama i prijedlozima, međutim, nije bilo razumijevanja bošnjačkih predstavnika u vlasti. Jednostavno, po mom sudu, nije bilo volje provesti odluku Ustavnog suda BiH po predmetu “Ljubić” i dogodilo se što se dogodilo, posebno kad smo ušli u izbornu godinu. U predizborno vrijeme stvari su se odvijale još sporije. Zbog svega toga teško je reći kada će doći do provedbe presude Ustavnog suda. Mi bismo voljeli da to bude već sutra i sve ćemo učiniti da do toga dođe što prije, ali javnost treba shvatiti da to ovisi o tome koliko će stranke na bošnjačkoj političkoj sceni, koje se još okupljaju u tzv. bošnjački blok, imati volje za tim.


Kad ste se dotakli tzv. bošnjačkog bloka, mislite li da će SDA u vlast uvesti DF?

- Sve rade da upravo to naprave. Čitavo vrijeme pregovora, po mom sudu, vidjelo se da su zapravo nevoljko razgovarali s ovim drugim strankama. Išlo se na to da se, ako ne cijeli bh. blok, onda barem neka od tih stranki uvede u vlast te, očito, da se na sve načine to pokušava s DF-om.


Je li cilj ponovno uzurpirati određene pozicije koje pripadaju Hrvatima?

- Ne treba isključiti da će to pokušati. Međutim, vjerujem da o tome ne treba ni razgovarati budući da je HDZ apsolutni pobjednik izbora u hrvatskom narodu i naš stav je po tom pitanju jasan. Mi ne tražimo nikakve ustupke, nego samo ono što nam po Ustavu BiH, kao konstitutivnom narodu, pripada. U Ustavu BiH jasno piše da su Hrvati, Bošnjaci i Srbi konstitutivni narodi i kao takvi međusobno su jednakopravni. U skladu s tim, mi samo tražimo da to ustavno načelo možemo, ne samo u pravnom nego i u stvarnom smislu provesti. Ne želimo prihvatiti nikakvu dominaciju u strukturama vlasti ili majorizaciju većinskog naroda, i na tome ćemo ustrajati.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u više je navrata spomenuo kako bez izmjene Izbornog zakona neće biti nove Vlade FBiH, koliko ćemo na to čekati?

- Ne znam. Svi bismo voljeli da to bude što kraće. Mislim da je davno došlo vrijeme da se to pitanje skine s dnevnog reda i riješi. Jednostavno nemamo više vremena odugovlačiti i nerješavati to pitanje, tako da očekujem da će se u što skorije vrijeme to dogoditi. Bošnjačka strana mora shvatiti da se Ustav mora poštivati, a odluke Ustavnog suda provoditi. Nije to samo odluka u predmetu “Ljubić”, tu je i odluka o konstitutivnosti, odluka koja se odnosi na tzv. pitanje ugroženosti vitalnog nacionalnog interesa kojom se rješava pitanje izbora u Gradu Mostaru...

Kolika je šteta napravljena zato što već nije formirano Vijeće ministara?

- Državna vlast je ta koja je nositelj procesa, barem kada su u pitanju europske integracije. Na stranu što trebamo imati učinkovit Mehanizam koordinacije, ali je adresa država – Parlament i Vijeće ministara kada je riječ o integrativnom procesu, odnosno europskom putu BiH.


Kako komentirate ponašanje ljevice. Mislite li da će doći do raspada bloka koji su napravili?

- Ako je suditi po ovome što se događa posljednje vrijeme, već je došlo do raspada tog bloka. Očekujem da će se to nastaviti i da će se to posebno odraziti u Sarajevskoj županiji. Sve naznake koje dobivamo i izjave koje slušamo idu u tom pravcu.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije