SARAJEVO

Hrvati jedini u kompletnom sastavu došli na sjednicu, još bez odluke o zabrani pušenja

04.03.2022.
u 15:58

Dom naroda odgodio izjašnjavanje o zakonu kojim se ograničava pušenje

Zbog rada na rubu kvoruma ili nekvalitetnog kvoruma, kakvim ga je zbog izostanka 24 od 58 izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, što je mnogo više od broja onih koji su najavili izostanak, ocijenio Ivo Tadić, predsjednik Kluba Hrvata, taj dom će se na prvoj redovitoj sjednici izjašnjavati o prijedlogu Zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, piše Večernji list BiH.

- S obzirom na važnost ovog zakona, smatram da svi izaslanici trebaju preuzeti odgovornost, doći na sjednicu i izjasniti se. Moram naglasiti kako je jedino Klub Hrvata i na ovoj sjednici u kompletnom sazivu - istaknuo je Ivo Tadić, predsjednik Kluba izaslanika iz reda hrvatskoga naroda.

Što su amandmani

Za razliku od popunjenih klupa u dijelu dvorane u kojem većinom sjede izaslanici iz reda hrvatskoga naroda, one u kojima bi trebali sjediti Bošnjaci bile su gotovo prazne. Iako je izjašnjavanje o Zakonu o ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i proizvoda za pušenje odgođeno za iduću sjednicu, o zakonu je vođena višesatna rasprava. Bude li usvojen bez amandmana Kluba Hrvata koji predlaže prilagodbu od godinu dana, rok za osiguranje uvjeta za primjenu zakona bit će šest mjeseci. Zakon predviđa zabranu uporabe svih duhanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu. Uporaba duhana zabranjena je u privatnim sredstvima prijevoza ako se u njima voze maloljetne osobe. Novim zakonom se u cilju zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, uz mjere za zabrane i ograničenja uporabe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, propisuje i zabrana njihova reklamiranja, promocije i sponzoriranja, sprječavanje pristupa maloljetnim osobama takvim proizvodima za što će, čulo se tijekom rasprave, biti zadužena županijska ministarstva obrazovanja.

Zdravlje stanovništva

Zakonom je predviđeno i osnivanje federalnoga povjerenstva za zaštitu zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, a propisane su novčane kazne za prekršitelje, od pušača do pravnih osoba i vlasnika objekata u kojima je pušenje zabranjeno. Novi je zakon usklađen s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana i preporukama Europske unije. Primarni mu je cilj, istaknuli su priređivači zakona, predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, kao i predstavnici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, zaštita i unaprjeđenje zdravlja stanovništva. Izloženost duhanskom dimu jedan je od vodećih uzroka smrtnosti i obolijevanja stanovništva u BiH od bolesti srca i krvnih žila, različitih vrsta karcinoma, osobito malignih bolesti pluća te niza drugih oboljenja povezanih s pušenjem... - Pravo svakog pojedinca je biti informiran o zdravstvenim posljedicama pušenja i izlaganja duhanskom dimu u svojoj okolini, ali i živjeti i raditi u okolini bez duhanskog dima. Odgovornost države je zaštititi zdravlje stanovništva - istaknula je Marina Bera, pomoćnica federalnog ministra zdravstva.

Predstavnici ovog ministarstva smatraju da će se do primjene zakona donijeti pravilnici i u RS-u te Distriktu Brčko, tako da diskriminacije po tom pitanju neće biti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije