DAN ODLUKE

Hrvati, iziđite na izbore, izaberite opstanak u BiH

'Banjaluka 17.02.2011 Potpisivanje peticije Stop Majorizaciji Hrvata na Trgu Krajine Foto Dejan Moconja'
'Dejan Moconja'
12.10.2014.
u 10:04

Zajednička vizija Bosne i Hercegovine uvelike će ovisiti o spremnosti političkih stranaka na promjene. Hrvatsko zajedništvo ključno je za budućnost naroda i zemlje BiH

Prije četrnaest godina međunarodna je zajednica odredila da brojniji narodi u dva entiteta mogu nastaviti realizirati ratne ciljeve provedbom dominacije nad malobrojnijim narodima. Izmjenom propisa za izbore koji je donijela Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) pod vodstvom američkih diplomata, Hrvati su se doveli u poziciju manjine i u Federaciji BiH. Prije svega se to odnosi na izbor nacionalnih, hrvatskih izaslanika iz županijskih skupština za Dom naroda Federacije BiH. Do tada se u Dom naroda biralo 30 Hrvata i 30 Bošnjaka u nacionalni klub iz županijskih skupština, a vlast u Federaciji BiH se moglo imenovati uz natpolovičnu većinu.

Opredjeljenje ili istrebljenje

Nakon izmjena koje je na štetu Hrvata nametnuo diplomat Robert Barry bira se 17 izaslanika koje od tada u Dom naroda mogu birati svi zastupnici u županijskim skupštinama, dok su do tada njih jedino mogli birati županijski zastupnici Hrvati. Od tada je praktično započeo proces potpune minorizacije Hrvata, što je dodatno kulminiralo ustavnim promjenama koje je nametnuo visoki međunarodni predstavnik Wolfgang Petritsch koje su opet bile na štetu Hrvata. Do tada su, naime, Hrvati imali jednak broj ministara u federalnoj Vladi, nijedna se odluka nije mogla donijeti bez koncenzusa hrvatskih i bošnjačkih stranaka. Uostalom, bilo je to vrijeme kada je Vlada FBiH vrlo jednostavno donosila odluke i kada nije bilo većih prijepora jer nitko nikoga nije mogao nadglasati. Uslijedili su novi udari međunarodne zajednice na Hrvate tenkovskim gašenjem Hercegovačke banke kako bi se zaustavila pobuna u obliku Hrvatske samouprave kada je i slogan za tadašnje izbore 2000. hrvatskih stranaka bio ‘Opredjeljenje ili istrebljenje’. Od tada praktično traje agonija s gubljenjem političkih i drugih prava, sustavnog osiromašavanja područja na kojima žive Hrvati, izvlačenjem novca od Hrvata kako bi se posredstvom federalnog entiteta financirala bošnjačka područja. Tako uspostavljen politički sustav doveo je Hrvate u poprilično autističnu poziciju da svaka njihova demokratizacija i politički pluralizam vode daljnjem slabljenju pozicije. A to su upravo potvrdile dvije nesretne epizode s vlašću Alijanse za promjene, a zatim i Političke platforme čiji su rezultati vodili samo daljnjoj konfrontaciji i produbljivanju nepovjerenja Bošnjaka i Hrvata, buđenju osjećaja straha zaostalog iz rata. Od takve vlasti koristi su imali samo mešetari. U dva navrata hrvatske su političke predstavnike birali brojniji Bošnjaci, od člana Predsjedništva do entitetskih vlada. U tim mandatima je sanirano na stotine poduzeća u većinskom bošnjačkom području, tamo su građeni u najvećem dijelu infrastrukturni objekti, oduzimane su nadležnosti županija, a što, pak, opet znači novac. Posljednja je vlast otišla toliko daleko da je čak udarila i na Hrvatsko vijeće obrane, razvojačene branitelje i invalide, ratne žrtve negirajući čak i činjenicu da je organizirani otpor agresiji započeo 1991. godine. Čak ni poplavljena područja Posavine nisu dobila očekivani novac od platformaške vlade jer tamo očito nije njihovo biračko tijelo. U Predsjedništvu BiH u dva su mandata stranke političkog Sarajeva praktično imale dva člana koji su u značajnoj mjeri utjecali i na percepciju o BiH, stavovima o državi. Današnji izbori stižu kao opomena na sve prijevare koje su se prema Hrvatima poduzimale, ali i mogućim iskušenjima da se ponove i nakon današnjeg dana krene u nove neprincipijelne protuhrvatske saveze u kojima bi sudjelovale i pojedine hrvatske stranke.

Vi imate moć!

Uloga hrvatskih birača je u tome smislu presudna. Oni svojim izlaskom mogu pokazati, prije svega, da im je stalo da opstanu i ostanu živjeti u Bosni i Hercegovini, a onda da biraju one političke čelnike kod Hrvata koji će im osigurati život dostojan čovjeka. U suprotnom, uz loše ekonomske trendove, jedini izbor umjesto izlaska na opće izbore može biti put izvan zemlje, napuštanje pradjedovskih ognjišta i gubljenje perspektive opstanka. Ovi su izbori za Hrvate biti ili ne biti. Završni test! Ali i za državu BiH i njezinu moguću europsku budućnost ili, pak, početak novog dramatičnog rasplitanja. A budućnost se sigurno ne može graditi nastavkom hegemonije brojnijih naroda nad malobrojnijim, pokušaja njihova trajnog uklanjanja ili asimilacije. Zato, iziđite na izbore i birajte budućnost u europskoj BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?