Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Hrvati i Srbi izglasali proračun Federacije BiH

03. travnja 2022. u 08:34 1 komentara 1161 prikaza

Federacija BiH dobila je proračun zahvaljujući i SNSD-u, odnosno legitimno izabranim izaslanicima iz reda srpskoga naroda u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Oni su najvažniji financijski dokument bez kojeg bi život u Federaciji BiH bio paraliziran, jer osim projekata, ne bi se mogle isplaćivati ni mirovine, plaće, kao ni niz drugih davanja, uključujući i poticaje u poljoprivredi i socijalna davanja, podržali s čak deset glasova. Proračun je dobio potporu 15 od 17 izaslanika u Klubu Hrvata koji je najstabilniji klub u Domu naroda, dok je za prijedlog proračuna Federacije BiH za 2022. godinu iz Kluba Bošnjaka glasovalo samo pet izaslanika.

I oporba protiv

Među malobrojnim izaslanicima Kluba Bošnjaka koji su podržali donošenje proračuna Federacije BiH za 2022. godinu nije bila Alisa Hajdarović, izaslanica SDA, stranačka kolegica predsjednika Vlade FBiH i predlagatelja proračuna Fadila Novalića. Naime, Alisi Hajdarović, izaslanici iz Hercegovačko-neretvanske županije, inače Mostarki, bilo je važnije osporiti gradnju Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru nego podržati najvažniji financijski, ali i politički akt u Federaciji BiH. Kako joj to nije uspjelo, bila je protiv proračuna FBiH.

Osim Hajdarović, ruku za proračun očekivano nisu podigli izaslanici ni oporbenog SDP-a, ali ni članovi NiP-a s predsjednikom stranke Elmedinom Konakovićem na čelu kao najglasnijim kritičarem premijera Novalića. Dok se u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH glasovalo o proračunu FBiH "novopečeni" NiP-ovac, bivši član SDA, aktualni ministar unutarnjih poslova i dopredsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Aljoša Čampara gostovao je u programu FTV-a iskazavši, između ostalog, i potrebu za dodatnom opremom za policiju. Dodatan poraz bošnjačka politika u Federaciji BiH doživjela je i izostankom potpore proračunu FBiH i u Klubu ostalih koji su odavno uzurpirali Bošnjaci, a čijim se glasovima biraju izaslanici u ovaj Klub umjesto autentičnih pripadnika nacionalnih manjina. Za proračun je, od sedam ostalih, ruku podigao samo jedan izaslanik.

Donošenju proračuna FBiH, koji je na kraju podržan s 31 glasom "za", samo jednim više od potrebnog broja ruku, prethodila je višesatna žučna rasprava koja je uslijedila nakon izlaganja Fadila Novalića, predsjednika Vlade FBiH, i njegova isticanja, kako je u više navrata izjavio, nikad većeg proračuna otkako postoji Federacija BiH te ekonomske stabilnosti Federacije BiH za koju je zasluge pripisao Vladi FBiH kojoj je na čelu.

Na Novalićevo izlaganje burno su reagirali brojni izaslanici, a najviše kritika dobio je od Elmedina Konakovića koji mu je poručio da ne zna računati, ali i da je u stanci zasjedanja pokušao kupiti potporu izaslanika za proračun čiji je predlagatelj.

Predsjednik Vlade FBiH nije mu ostao dužan poručivši mu da je "kolut naprijed i natrag te preskakanje konopca" ono za što se školovao Konaković te da su brojke za njega "viša matematika".

Donošenje najvažnijeg dokumenta u Federaciji BiH, proračuna "teškog" rekordnih 5,6 milijardi KM, pratila je žustra rasprava, ali i rasprava koja je ogolila rasulo bošnjačke politike spremne, radi zaustavljanja projekata s hrvatskim predznakom, zaustaviti sve financijske tokove u Federaciji BiH.

Odgovornost

S druge strane, stranke koje su bošnjački mediji označili kao najveće kočničare svih procesa u BiH i FBiH očitale su lekciju o odgovornosti "građanima" i "bosanskim patriotima". •

  • lokve:

    legitimni predstavnici srba legitimni predstavnici hrvata, kako zovete srbe i hrvate koji nisu svama nelegitimni, pročitajte malo frojda možda vas je mama legitimno iskorištavala dok ste bili mali.