Nakon huškanja, ohrabrujući tonovi

Hrvati, Bošnjaci i Srbi moraju resetirati odnose, odustati od nametanja i vrijeđanja drugih

covic izetbegovic
05.09.2016.
u 07:00

Nakon što su posljednjih tjedana eksponencijalno rasle napetosti u BiH, a poslije kojih je zrak zaparala i riječ “rat”, vodeći srpski i bošnjački političari Milorad Dodik i Bakir Izetbegović, uz uvijek pragmatičnog i smirujućeg hrvatskog čelnika Dragana Čovića, započeli su upućivati poruke koje bi mogle dovesti i do konačnog raspleta krize o kojoj se sukobilo od 90-ih prošlog stoljeća, tijekom rata, u Daytonu i sve do danas. Najprije je izašao u javnost Dodik kazavši da je vrijeme za resetiranje odnosa u BiH i trajni dogovor triju naroda, svjestan kao i drugi da sadašnji aranžmani i brojna neriješena pitanja stalno potenciraju nepovjerenje i podjele koje nikome na koriste.

Bez stranaca

“Pozivam Bošnjake i Hrvate da sjedemo i krenemo od početka. Međunarodna zajednica ništa nije riješila. Imamo Washingtonski i Daytonski sporazum, oni su dali prava svim stranama i to je polazna točka. Onda trebamo vidjeti što se možemo dogovoriti i odbaciti neka rješenja”, rekao je srpski čelnik. Nastavio je Izetbegović svjestan da ne može zabraniti Dan Republike Srpske, ali i poručujući da taj datum ne bi trebao iritirati druge. Posebno važna rečenica, koja do sada nije potvrđena, međutim, realizacija jest je ona da je potrebno preurediti odnose Hrvata i Bošnjaka.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije