Branko Bačić, izaslanik premijera RH

Hrvate u BiH pokušava se ušutkati kako ne bi imali ravnopravan status u BiH

29.01.2019.
u 13:00

Branko Bačić, izaslanik hrvatskog premijera na zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, ocijenio je kako se pokušaj diskreditacije ovoga skupa, kao i tamo usvojene Deklaracije, svodi na zamagljivanje prave istine od političkog i medijskog Sarajeva o položaju Hrvata i potrebe izgradnje njihove jednakopravnosti, piše Večernji list BiH. 


“Očito nekim bošnjačkim strankama odgovara samo kada Hrvati šute, kada se ne čuju i kada bespogovorno slušaju akcije ostalih strana u BiH”, rekao je Bačić.

On je izrazio zadovoljstvo što je u Mostaru iskazana zrelost i jedinstvo svih političkih stranaka u BiH. Time je praktički potvrdio i kako podupire Deklaraciju koju su jednoglasno usvojili svi sabornici.

Novi Izborni zakon

On je, sudjelujući kao izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, izjavio kako će RH poduprijeti napore za izmjenu Izbornog zakona koji bi onemogućio nametanje hrvatskih političkih predstavnika u BiH. Pozvao je i na postizanje suglasja među trima najbrojnijim narodima oko ključnih reformi kako bi BiH ubrzala svoje približavanje EU. 


“Hrvatska će poduprijeti izmjene Izbornog zakona kako bi se osigurala legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda u skladu s Daytonskim sporazumom i Ustavom BiH te otklonila mogućnost izbora hrvatskih dužnosnika bez narodnog legitimiteta. Na taj se način najviše doprinosi stabilizaciji Bosne i Hercegovine”, rekao je Bačić.


Pri tome je naveo kako je RH svjesna uloge i važnosti HNS-a BiH koji okuplja 14 hrvatskih političkih stranaka u BiH u smjeru zaštite Hrvata.


“Posebno pozdravljamo jedinstvo hrvatskih stranaka koje su se okupile oko narodnog interesa. HNS jasno formulira modernu i demokratsku, europsku BiH. Jedino europska BiH može biti funkcionalna država”, dodao je Bačić.

On je prenio i pozdrave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića izaslanicima osmog zasjedanja HNS-a BiH te izrazio potporu euroatlantskim integracijama ove zemlje. 


“Republika Hrvatska najveći je saveznik BiH u euroatlantskim integracijama, a Hrvati u BiH su predvodnici procesa približavanja zemlje k članstvu u EU i NATO”.

Sud nije pisac povijesti

On je pozvao i na izgradnju BiH na načelima međusobnog uvažavanja triju naroda. 


“Za europsku budućnost BiH izgradnja povjerenja među Hrvatima, Bošnjacima i Srbima nema alternativu”, istaknuo je Bačić.

Da je kojim slučajem političkim i medijskim manipulantima bilo do istine, onda bi dio Deklaracije HNS-a BiH koji se tiče odnosa prema ratnim zločinima u cijelosti objavili, a ne samo dio koji je izdvojeno trebao ponovno poslužiti za gebelsovsku potvrdu kako su Hrvati “poraženi” pred UN-ovim sudom u Haagu.

U Deklaraciji se pozvalo na procesuiranje “svih slučajeva pojedinačnih ratnih zločina i svih drugih zločina počinjenih u ratu, strogo primjenjujući načela individualne odgovornosti i krivnje”, što sugerira kako HNS podupire osudu svih zločina, ali ne i političkih kvalifikacija kakve je u presudi šestorici dužnosnika Herceg Bosne naveo Haaški sud skandalozno uzimajući sebi ulogu “ispisivanja povijesti” i uvođenja etiketa kolektivne krivnje. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?