dodatno pojačanje

HRT pokrenuo vijesti na španjolskome i njemačkome

02.03.2018.
u 14:21

Hrvatska radiotelevizija (HRT) uz već postojeće vijesti na engleskome jeziku na Petome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 5) pokrenula je i vijesti na njemačkome jeziku Nachrichten: Kroatien heute i vijesti na španjolskome jeziku Croacia Hoy namijenjene Hrvatima izvan Republike Hrvatske te međunarodnoj javnosti. 

Peti, satelitski i internetski program najmlađi je program javnoga medijskog servisa. Pokrenut je 1. siječnja ove godine, a vijesti na španjolskome i njemačkome jeziku njegovo su dodatno pojačanje. 

„Naše vijesti na njemačkome i španjolskome jeziku rade isključivo izvorni govornici. One daju pregled dana, odnosno najvažnijih događaja u Republici Hrvatskoj u trajanju od približno osam minuta”, ističe vršitelj dužnosti urednika Programa za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivo Kujundžić.

Dodaje kako su prve reakcije na televizijske vijesti na engleskome jeziku koje se prikazuju od veljače prošle godine izrazito dobre, pa njihova urednička ekipa često dobiva pohvale i od stranaca koji žive u Hrvatskoj. 

„Javljaju nam se i iz veleposlanstava drugih zemalja u Zagrebu; baš smo nedavno dobili povratne informacije od indijskoga i indonezijskoga veleposlanstva, gdje redovito gledaju naše vijesti na engleskome jeziku jer su im važan izvor informacija iz Republike Hrvatske. Nadamo se da će među predstavnicima međunarodne zajednice jednako dobro biti prihvaćene i vijesti na njemačkome i španjolskome jeziku”, ističe Ivo Kujundžić te dodaje kako se vijestima na stranim jezicima – engleskome, njemačkome i španjolskome jeziku – nastoji Republiku Hrvatsku u svjetskim razmjerima učiniti bliskom mlađim naraštajima hrvatskih iseljenika, ali i strancima.

Osmosatni program nedavno pokrenutoga Petoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 5) uz spomenute vijesti na stranim jezicima sadržava i druge specijalizirane sadržaje te izbor emisija domaće proizvodnje s drugih
HRT-ovih programa, a prikazuje se još dvaput dnevno kako bi se pokrile sve vremenske zone na područjima sa znatnim brojem hrvatskih iseljenika.
 
Vijesti na španjolskome i njemačkome jeziku pripremat će ukupno šest voditeljica i voditelja, podijeljenih u dvije ekipe, po troje za svaki jezik. Ekipu zaduženu za vijesti na španjolskome jeziku Croacia Hoy čine Manuel Plaza, Damian Bazan Mamić i Mariana Campera.

To troje „Španjolaca“ rođeno je u Argentini, odnosno u Meksiku: „Nas troje imamo više od deset godina iskustva. Na početku smo radili samo radijske vijesti, a sada i televizijske. Godinama pratimo aktivnosti u hrvatskim
zajednicama i znali smo što ih zanima, što nam je sada od velike koristi”, ističu te u šali dodaju kako im je lakše govoriti na španjolskome. 

Ekipu zaduženu za vijesti na njemačkome jeziku Nachrichten: Kroatien heute čine tri voditeljice, izvorne govornice: Natali Tabak Gregorić, Martina Perković i Ana Katarina Klišanin. 

„Naše su vijesti namijenjene Hrvatima izvan domovine, njima ih želimo povezivati i dati objektivnu sliku o Republici Hrvatskoj i strancima. Namijenjene su za njemačko govorno područje u Europi, npr. u Njemačkoj, Austriji i drugdje”, ističu voditeljice.

Svojim novim programom, koji je među ciljnom javnošću već naišao na dobre reakcije, Hrvatska radiotelevizija ispunjava obvezu koja proizlazi iz Ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske, prema kojoj javni medijski servis ima zadaću što bolje informirati Hrvate diljem svijeta i međunarodnu javnost kako bi se promicale hrvatske kulturne, tradicijske, prirodne, turističke i brojne druge posebnosti.
 
Osim na Petome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 5) vijesti na njemačkome i španjolskome jeziku moguće je pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi, navode iz HRT-a. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije