Kriteriji Broj djece

Hranitelj mora imati najmanje srednju školu i plaćen porez

family, children, technology, money and home concept - smiling family and two little girls with tablet pc computers at home
03.11.2015.
u 06:15

Mjesečna naknada hranitelju za hranjenika iznosi 25% prosječne plaće u FBiH

Osoba koja želi biti hranitelj mora biti državljanin BiH, punoljetna, imati prebivalište u FBiH, poslovnu i zdravstvenu sposobnost, te najmanje srednjoškolsko obrazovanje, navedeno je, između ostalog, u nacrtu zakona o hraniteljstvu koji je u sklopu reforme socijalne zaštite u FBiH utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru Vlada FBiH.

Međunarodni standardi

Uz to, mora dokazati da članovi hraniteljske obitelji nemaju neplaćenih poreznih obveza. Treba imati kompetencije za zaštitu, čuvanje, njegu, odgoj i zadovoljavanje drugih potreba, prema stručnoj procjeni centra, kao i stambene i materijalne uvjete. Postojeće stanje u oblasti hraniteljstva u FBiH karakterizira neharmoniziran, nepotpun i nedovoljno osnažen sustav socijalnog zbrinjavanja najranjivijih kategorija stanovništva, djece i odraslih bez obiteljske skrbi, koji nije usklađen s međunarodnim standardima i potrebama hranjenika. Ovo upućuje na neophodnost harmoniziranja i usklađivanja pravnog okvira i prakse s međunarodnim standardima. U smislu nacrta zakona, hraniteljstvo je oblik zaštite izvan vlastite obitelji kojim se djetetu ili odrasloj osobi osiguravaju smještaj i zaštita u hraniteljskoj obitelji koju čine hranitelj, njegov bračni ili izvanbračni partner i drugi srodnici s kojima hranitelj živi u zajedničkom kućanstvu. Hranitelju pripada naknada za njegov rad, pruženu zaštitu i uložen trud u zbrinjavanju hranjenika, a namijenjena je izdržavanju hranjenika, za troškove smještaja i druge potrebe. Visina hraniteljske naknade ovisi o broju i vrsti smještenih hranjenika, a osnovica za izračun je prosječna neto plaća isplaćena u FBiH prema objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku za prethodnu godinu.

Naknada hranitelju

Mjesečna naknada hranitelju po jednom hranjeniku iznosi 25% osnovice, a povećava se za 15% za svakog sljedećeg hranjenika. Iznimno, mjesečna naknada za specijalizirano hraniteljstvo iznosi 40% od osnovice i uvećava se 20% za svakog sljedećeg hranjenika. Hraniteljstvo se obavlja na osnovi ugovora o međusobnim pravima i obvezama koji sklapaju centar za socijalni rad i potencijalni hranitelj.

U odnosu na potrebe hranjenika, hraniteljstvo može biti tradicionalno, specijalizirano, hitno i povremeno. Prema procjeni Udruge "Hope and Homes for Children BiH", u srodničkim i nesrodničkim hraniteljskim obiteljima u BiH boravi blizu 600 djece. U FBiH trenutačno 348 djece boravi u srodničkom hraniteljstvu, dok ih je 78 u nesrodničkom hraniteljstvu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?