MOSTAR

HP Mostar prigodnom markom obilježava 600. obljetnicu rođenja kraljice Katarine

27.05.2024.
u 10:36

U povodu 600. obljetnice rođenja kraljice Katarine Kosača Kotromanić Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodne poštanske marke. Kraljica Katarina bila je kći hercega Stjepana Vukčića Kosače i Jelene, kćeri vladara Zetske države Balše III. Rođena je u Blagaju 1424. godine. 

Na bosanski kraljevski tron 1443. dolazi Stjepan Tomaš kojega je papa Eugen IV. proglasio zakonitim kraljem Bosne 29. svibnja 1445. Kralj je u tom vremenu tražio za sebe ženu i izbor je pao na Katarinu Kosača. Vjenčanje je obavljeno po katoličkom obredu 26. svibnja 1446. godine u Milodražu kod Fojnice i Katarina postaje bosanskom kraljicom. 

Za njezin vjerski odgoj brinuli su se franjevci. Početkom srpnja 1461. umire kralj Stjepan Tomaš pod sumnjivim okolnostima. Kraljica  Katarina postaje udovica, a dvoje njezine djece, Šimuna i Katarinu, Osmanlije odvode u ropstvo. Godine 1463. počinje njezina Odiseja koja završava dolaskom, životom i smrću u Rimu godine 1478. U svojoj oporuci izrazila je volju da bude pokopana u rimskoj crkvi Aracoeli, te da bosansko kraljevstvo bude predano zakonitim nasljednicima ako se vrate svojoj vjeri, a ako se ne vrate kraljevstvo ostavlja Svetoj Stolici koja o njemu može odlučivati „po svojoj uviđavnosti“. Prijepis oporuke sačuvan je do danas i nalazi se u Vatikanskom arhivu. 

Autorica likovnog rješenja je Magdalena Džinić Hrkać, prvi dan izdanja 26. svibnja 2024. godine. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije