DOBRO JE ZNATI

Hormoni utječu na boju i stanje kose, evo što trebate znati o tome

kosa
Gulliver/Thinkstock
02.06.2021.
u 18:57

Hormoni i njihovi potencijalni disbalansi utječu na svaki aspekt našeg života – od spavanja, preko prehrane, do želje za seksom.

Iako nas pomisao na hormone većinom asocira na promjenu stanja kože ili umor koji nas uhvati usred dana, jeste li znali da hormoni imaju ogroman utjecaj i na vašu kosu? Svaka kosa je drukčija i ne djeluju hormoni jednako na svaku, no svakako mogu utjecati na boju kose, bila ona prirodna ili obojena, piše ljepotaizdravlje.hr

Točnije, estrogen, progesterone i kortizol mogu igrati veliku ulogu u tome koliko se vaša kosa mijenja, ali estrogen je glavni čimbenik u određivanju većeg sadržaja melanina koji se naziva eumelanin i feomelanin u ženskoj kosi.

Eumelanin
Veća produkcija eumelanina može učiniti vašu kosu tamnijom i otpornijom, a manjak istog će je učiniti svjetlijom i lakšom za dići. Produkcija feomelanina povećat će broj crvenih tonova u vašoj kosi, zbog čega će izgledati toplije, a ako vam nedostaje melanina – kosa će vam postati sijeda.

I da, to znači upravo to – da vaš ciklus može utjecati na boju vaše kose iako se to više odnosi na obojenu kosu. Osim na boju, hormoni mogu utjecati i na jačinu kose, pa nije ni sve do njega koju koristite. Također, jačina vaše kose igra veliku ulogu u tome koliko će brzo boja koju nanosite izblijediti, pa ako imate jaču kosu – boja će trajati duže. Kada je u pitanju hormonalna promjena tijekom trudnoće, vjerujemo da i same trudnice znaju da im kosa može početi naglo padati ili bujati. 

Testosteron
Testosteron ima veliku ulogu u tome koliko nam je kosa jaka ili slaba te kako će reagirati na boju, a pretjerana razina testosterona može biti prouzrokovana primjerice policističnim jajnicima.

Kortizol
Iako pojava sijedih često bude uzrokovana stresom ili jednostavno genima, gubitak pigmenta u kosu jedan je od najočitijih znakova da nam se razina kortizola u organizmu spustila.

No bez brige, posebno kod mlađih žena, ovo nisu stavke oko kojih se trebate zabrinjavati. Ako vidite da je riječ o pretjeranom gubitku kose, boje ili pojavi sijedih, najbolje popričajte sa svojim frizerom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije