Njemačka veleposlanica

Hohmann: BiH previše živi u svojoj prošlosti

Christiane Hohmann
07.04.2017.
u 08:41

Njemačka veleposlanica u BiH Christiane Hohmann izjavila je da njemačka vlada od BiH očekuje da se više angažira na regionalnoj i državnoj razini. 

Hohmann je u intervjuu za Dnevni avaz naglasila da se najnovije političke krize u BiH mogu promatrati kao pokušaji da se spriječi realizacija ovog stvarnog i održivog angažmana koji je obećan u okviru Reformske agende.

- Čest beskompromisno vođeni politički diskurs u ovoj zemlji koji je orijentiran prema prošlosti naglašava razlike. Međutim, živjeti s prošlošću znači da se naglasi ono što je zajedničko i da se postižu kompromisi. Posebno oni politički odgovorni, svejedno bili na lokalnoj županijskoj entitetskoj ili državnoj razini. Oni svi moraju surađivati kako bi zemlja napredovala i kako bi se ubrzale integracije u EU - kazala je Hohmann.

Budući da nije dugo u BiH, kaže da je njezin prvi dojam bio da BiH ima mnogo toga pružiti, gostoprimljive ljude, zapanjujuću prirodu i bogato kulturno naslijeđe, svejedno o kojem dijelu zemlje se radilo.

- Počevši s rimskim iskopinama u Skelanima, preko jedinstvenih zidnih slika u Mišćinoj džamiji u Sarajevu, pa sve do vinograda u Hercegovini, jasno su uočljivi razni utjecaji na ovu zemlju koji sežu stoljećima unazad i ovdje se stapaju u jednu sasvim posebnu i fascinantnu cjelinu. Moj drugi dojam je da je BiH zemlja koja svojim građanima ne olakšava svakodnevicu. Visoka nezaposlenost, korupcija i nepotizam koji vladaju, političko-etničke napetosti - ovo su razlozi koji su proteklih godina naveli desetine tisuća ljudi na to da napuste ovu zemlju. I još jedan, treći dojam je da BiH previše živi u svojoj prošlosti, umjesto sa svojom prošlošću, pojasnila je. 

- Cilj članstva u EU i NATO-u nudi mogućnost da se stvore jasne perspektive za buduće generacije. Iskustva novije prošlosti u BiH su elementarni sastavni dio duše ove zemlje, ali ona ne smiju prerasti u faktor koji će kočiti politički, ekonomski i socijalni proces reformi - rekla je Hohmann. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije