Savjetnik direktora GP BiH

Hoffman: Migranti krše brojne zakone BiH i vlasti ih i dalje drže u ovoj zemlji

Migranti
09.08.2020.
u 16:48

Pritisak migranata na granice BiH ne jenjava, na području Unsko-sanske županije ih je oko 7.000 i ako ovaj problem ne počne da se rješava BiH će se suočiti s dubljom migrantskom krizom, izjavio je savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman.

Hoffman je istakao da ilegalni migranti u USŽ-u predstavljaju ozbiljan problem za stanovništvo koje je uglavnom prepušteno samo sebi i sve teže podnosi taj ogroman pritisak.

"Putevi migranata od ulaska u BiH iz Srbije ili Crne Gore, usmjereni su prema zapadu. Neki se zadržavaju u istočnom i središnjem dijelu BiH", rekao je Hoffman.

Prema njegovim riječima, posebno pogodna za prelazak noću je takozvana "plava granica", odnosno rijeka Drina dužine oko 300 kilometara, koja je idealna da ilegalni krijumčari ostvare nezakonitu zaradu.

On je naveo da je granična policija jutros na graničnom prijelazu Izačić 60 državljana Afganistana spriječila da ilegalno prijeđu u Hrvatsku.

"Ima ih dosta u Sarajevu gdje postoje dva prihvatna centra, ali glavni dio i najveći pritisak je na teritoriju USŽ-a gdje su eskalirali problemi i gdje se sigurnosna situacija sve više usložnjava", rekao je Hofman.

Za njega je neshvatljivo da jedna zemlja tolerira situaciju da netko tko je već nezakonito prešao granicu i dalje nezakonito boravi na tom teritoriju, da nisu ni pod kakvom kontrolom i da krše brojne zakone te zemlje.

Hoffman je naveo da je u više od 90 posto slučajeva riječ o ekonomskim migrantima s krajnjim ciljem da uđu u neku zemlju EU i da nema nikakvih razloga zbog kojih bi se njihovo zadržavanje u BiH ili drugim zemljama moglo opravdati.

"Imamo u vidu da je najveći broj migranata iz Pakistana, Alžira, Bangladeša i Maroka, zemalja koje nisu u ratnom stanju. Svakom tko je dobronamjeran i opredijeljen za vladavinu prava, jasno je da onaj tko nezakonito prijeđe granicu BiH pod navedenim razlozima, kod nas nema šti tražiti. Naša vlast bi trebalo hitno vratiti ekonomske migrante u zemlje iz kojih su došli", naglasio je Hoffman.

Istaknuo je i Graničnu policiju BiH koja i dalje radi po Pravilniku od prije 20 godina kada se nije ni pomišljalo da će se BiH suočiti s migrnatskom krizom, a trenutno je u ovoj instituciji koja je prva na udaru 450 zaposlenika manje.

Plan je izmijeniti Pravilnik i kadrovski ojačati do oko 1.100 policijskih službenika.

"Kad govorimo o borbi protiv ilegalnih migracija, Granična policija mora preuzeti najnovije tehnologije kojima se služe svi koje žele efikasnu borbu u ovoj oblasti. To znači da svaki granični policajac treba raspolagati skenerom kojim može elektronskim putem da uzme od migranta, koji nema nikakve identifikacijske dokumente, biometrijske podatke koje bi proslijedili u bazu i veoma brzo znali iz koje zemlje dolazi", pojasnio je Hoffman.

Pored toga, dodao je, njihovom radu bi uveliko pomogli dronovi kojima se iz zraka u svakom trenutku efektivno može pratiti prelazak granice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?