12.06.2015. u 11:07

Kašnjenje mirovina od nekoliko dana u BiH postalo je uobičajena praksa na koju su se umirovljenici navikli, međutim čekanje poštara i do 15 dana od početka isplate za njih je neprihvatljivo. Danas je 12. lipnja, a oko 40 posto umirovljenika koji mirovine primaju iz Federalnog zavoda MIO još uvijek nije dobilo mirovine za svibanj, a određenom broju njih tek je prije nekoliko dana isplaćena mirovina za travanj. Prvi put, ovaj mjesec, isplate su kasnile i na bankama, što je još jedan od pokazatelja da situacija u ovom fondu unatoč izjavama ravnatelja Federalnog zavoda MIO Zijada Krnjića da se u ovoj godini bilježi blagi porast prihoda ne ide na bolje. Kako sada stvari stoje, isplata bi se mogla odužiti sve do kraja mjeseca. U tom slučaju, u potpunosti su upitne mirovine za lipanj jer se već više od godinu dana veći dio mirovina isplaćuje iz tekućih sredstava, koje Zavod MIO očito sve teže može prikupiti. Novca nema ni u federalnom proračunu koji je opterećen raznim kreditima koji dolaze na naplatu, a međunarodne financijske organizacije zatvaraju ventile prema BiH. Dakle, isplaćivat će se samo ono za što novca ima u proračunima. Upravo zatvaranje “ventila” jedan je od mehanizama na koji će MMF, Svjetska banka, Europska komisija i Europska banka za obnovu i razvoj pokušati natjerati vlasti u BiH na provedbu reformi koje su u određenim dijelovima vrlo rigorozne i diskutabilne. Stranci tako između ostaloga “preporučuju” smanjenje mirovine onima koji se odluče ići ranije u mirovinu. “Preporučuje” se i eliminiranje dvostrukih primanja pa bi trebale ostati ili naknade zbog ratnih djelovanja, ili one koje dolaze iz mirovinskog fonda. Invalidske mirovine bi se trebale isplaćivati samo osobama koje su “nesposobne za posao”. Prema ovim reformama, udovice bi trebale ostati bez mirovina. Ako vlasti u BiH provedu spomenute reforme, mogu se očekivati nemiri i buntovi nezadovoljnih građana kojima su socijalna davanja, u što spadaju mirovine, jedini izvor prihoda. Socijalni buntovi ne ginu, pak, ni ako se vlasti dovedu u situaciju da se isplaćuje samo ono što se može isplaćivati iz vlastitih sredstava jer je već sada vidljivo da novca nema čak ni za ono osnovno. Zbog kašnjenja mirovina, umirovljenici u FBiH su već ovaj mjesec najavili mogućnost prosvjeda, a za njima će krenuti i ostale socijalne kategorije. Koliko je financijska situacija ozbiljna, najbolje govori podatak koji je nedavno iznio državni ministar financija Vjekoslav Bevanda da je samo ove godine za zatvaranje rupa u proračunu FBiH i RS potrebno više od 500 milijuna eura kreditnih sredstava. Više od 500 milijuna koje BiH nema.

Komentara 2

MA
mate45
21:20 17.06.2015.

Neka mirovinski fond isplaćuje one mirovine koje je on obračunao a sve povlaštene mirovine i onu razliku od obračunate i minimalne (236KM) neka financira Vlada, odnosno međunarodna zajednica jer je ovakva BiH njihova tvorevina.

NV
Nijaz vukovije
13:53 17.06.2015.

Već 20 godina vladajuća oligarhija, troši novce i kupuje socijalni mir. Ako znamo da ni jedan strateški program nije donijet i usvojen biti će jasnije. Na nesreću nas koji biramo te iste duše-brižnike koji su nas odavno doveli na ivicu provalije, gdje je svjetski kapital je odavno pobjegao iz BiH. Da tuga bude još veća pobjegao je i MMF. Isti taj fond polako ali sigurno gura svaku državu (korisnicu) u dužničku robiju, što čini sa BiH. Stopa nezaposlenosti u BiH veća je od 45 posto, što znači da je nezaposleno više od 550.000 ljudi, oko 600.000 ljudi živi na rubu siromaštva, javni dug države popeo se na oko 14 milijardi maraka, zaduženost po glavi stanovnika iznosi oko 5000 maraka, računi desetaka hiljada preduzeća su blokirani. BiH je najsiromašnija država u Europi i svrstana je na listu 20 najbijednijih država u svijetu. Međutim, isplata te svote na koju se čeka od prošle godine potpuno je neizvjesna jer je stav MMF-a od početka precizan – bez reformi nema novca. BH. vlasti, uključujući entitetske i kantonalne, već godinama guraju državu u što dublju provaliju, za to ni do danas nikomenisu niti ne odgovaraju. Ekonomski eksperti upozoravaju da se novac dobiven kreditom od MMF-a ne ubrizgava u proizvodnju i otvaranje radnih mjesta, nego u javnu potrošnju i održavanje socijalnog mira. Posebna rana ovog društva mislim na BiH je javni dug. Isti taj dug iznosi oko 14 milijardi maraka koji stalno u nedogled raste. Uzme li se u obzir da od te sume vanjski dug iznosi oko osam milijardi maraka. Uzme li se činjenica da je novac ‘pojela’ javna potrošnja i da nije služio za ekonomski razvoj, nego za popunjavanje rupa u budžetu na svim razinama onda je jasno zašto je promaja toliko jaka, da je neminovno haotično propadanje. Kako god tko vidio, Bosna i Hercegovina je ovisnik o MMF-u. Oni kažu da bi, u slučaju da MMF prestane davati novac, u državi nastao pravi haos – dug se ne bi mogao otplaćivati, prestala bi isplata plata i penzija. prema tome dragi moji penzioneri nekavam Bog bude na pomoći...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?