mjere sigurnosti podignute na višu razinu

Hoće li sukob na Bliskom istoku utjecati na sigurnost u BiH i regiji?

policija bih
20.10.2023.
u 07:00

"Očekujem od naših sigurnosnih agencija da poduzmu sve mjere koje su potrebne imajući u vidu situaciju u svijetu i Europi, imajući u vidu sve ono što se događa oko nas i imajući u vidu da nam je prioritetni zadatak zaštititi građane unutar BiH", ističe Nešić.

Zbog straha od eventualnog prelijevanja krize s Bliskog istoka, mjere sigurnosti u Bosni i Hercegovini podignute su na višu razinu, poručio je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić. Iz Centra za sigurnost građanima poručuju da policiji prijave svako potencijalno ugrožavanje sigurnosti u zemlji. Zemlje regije su također najavile pooštren nadzor na granicama.

Ne zanemarujući sigurnosnu situaciju u svijetu, ministar Nešić podigao je mjere sigurnosti u našoj zemlji na višu razinu. Zatražio je hitno dostavljanje odgovora sigurnosnih agencija o tome koje su mjere i radnje do sada poduzete. Podsjetio je na događaje u Francuskoj i Austriji, dodavši kako su i te zemlje podigle razinu sigurnosti zbog opasnosti od terorizma, javlja BHRT

"Očekujem od naših sigurnosnih agencija da poduzmu sve mjere koje su potrebne imajući u vidu situaciju u svijetu i Europi, imajući u vidu sve ono što se događa oko nas i imajući u vidu da nam je prioritetni zadatak zaštititi građane unutar BiH", ističe Nešić.

Da trebamo biti pripremljeni i odgovorni - poručuje i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

"Svjesni smo izazova u kojima se nalazimo, ne samo mi u BiH, nego i regija, pa i šire od EU. Da se sve to nekako reflektira na prilike i odnose u BiH, da moramo biti pripremljeni i nastojimo u svakom pogledu biti odgovorni, raditi posao u skladu sa svojim nadležnostima i svoju vanjsku politiku usklađivati s politikom EU", naglašava Krišto.

Nadzor na unutarnjim granicama u Schengenskom područuju trenutno primjenjuje devet država. Razlog su migracijske krize i terorizam, podsjetio je premijer Hrvatske Andrej Plenković. 

"Destabilizacija na Bliskom istoku pokazuje svoje posljedice u Europi. To je bilo itekako jasno u nastupima svih europskih lidera u razgovoru koji je trajao gotovo tri sata u utorak. Stoga podsjećam da smo i mi, dakle naše sigurnosne službe u situaciji da pozorno prate cijelu sigurnosnu situaciju u zemlji u ovako promijenjenim globalnim sigurnosnim okolnostima", kaže Plenković.

Iz Centra za sigurnosne studije BiH pozivaju građane da ako primijete događaje koja mogu ugroziti sigurnost, to odmah prijave nadležnim agencijama.
 
"U dosta gradova su se pokrenule grupe građana, samim tim i predstavnici koji čekaju svoju priliku. Već imamo određene aktivnosti takvih skupina u Bruxellesu i na sjeveru Francuske, stoga bih pozdravio spremnost naših sigurnosnih struktura da podignu razinu pripravnosti kako bi se građani BiH osjećali sigurnije. Mislim da je i u interesu građana da proslijede svaku informaciju ili neke događaje koje mogu uočiti, da to podijele s policijskim strukturama", navodi Danis Hadžović iz Centra za sigurnosne studije BiH.

Slovenija od 21. listopada, uvodi privremni nadzor na granicama s Hrvatskom i Mađarskom. Ministar unutarnjih poslova Slovenije Boštjan Poklukar pojasnio je kako se radi o prijedlogu privremene mjere zbog povećane razine procjene terorističke opasnosti u zemljama EU.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije