Danas novi pokušaj održavanja sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

Hoće li oporba ponovno blokirati rad zakonodavne vlasti u Federaciji BiH?

Zastupnički dom FBiH
Fena
22.04.2024.
u 07:00

Budući da većina akata mora, prema Ustavom propisanim procedurama, najprije biti usvojena u Zastupničkom, a tek potom o njima treba raspravljati Dom naroda, blokade u Zastupničkom domu utječu na rad cjelokupne zakonodavne vlasti u Federaciji BiH.

Mjesec i pol nakon što je prekinuta, 10. sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH nastavit će se danas.

Obavijest o nastavku sjednice, na čijem dnevnom redu se, uz ostalo, nalazi i osam zakona, pet prijedloga i tri nacrta, potpisala je Mirjana Marinković-Lepić, predsjedateljica ovog doma, koja je još u rujnu prošle godine podnijela ostavku, piše Večernji list BiH.

Brojni zakoni

Njezina ostavka i stalne rasprave tko će sjednicom predsjedati do izbora novog predsjedatelja, odlazak mnoštva zastupnika na nove dužnosti, ali i u zatvor zbog pravomoćnih presuda, te višemjesečne blokade radnih tijela od oporbenih SDA i DF-a obilježili su rad Zastupničkog doma od konstituiranja aktualnog saziva.

Budući da većina akata mora, prema Ustavom propisanim procedurama, najprije biti usvojena u Zastupničkom, a tek potom o njima treba raspravljati Dom naroda, blokade u Zastupničkom domu utječu na rad cjelokupne zakonodavne vlasti u Federaciji BiH. Bez obzira na činjenicu da u Domu naroda blokada nema i ovaj dom funkcionira bez problema.

Podsjećamo, sjednica Zastupničkog doma sazvana početkom ožujka prekinuta je jer je zastupnicima oporbenih bošnjačkih stranaka zasmetalo što sjednicom, po ovlasti predsjedateljice Marinković-Lepić, predsjeda dopredsjedatelj iz reda hrvatskog naroda Mladen Bošković. Uspjeli su tek verificirati mandat Franki Leko iz HDZ-a BiH, koja je zamijenila stranačkog kolegu Ivu Vincetića, koji je otišao na novu dužnost.

Oporbi je ponovno uspjelo blokirati rad Zastupničkog doma, a mnogi se pitaju hoće li ponovno pronaći način i blokirati i sazvani nastavak sjednice.

Osim brojnih životno važnih zakona koji se nalaze na dnevnom redu, uz ostalo i Zakon o kontroli cijena, potom zakoni o poduzetničkoj infrastrukturi i razvoju malog gospodarstva, u formi nacrta na dnevnom je redu i Zakon o unutarnjoj trgovini koji predviđa uvođenje neradne nedjelje na području cijele Federacije BiH.

Na dnevnom redu je i točka izbor i imenovanja. Popis imenovanja je dug, od izbora novog predsjedatelja ovog doma do imenovanja Upravnog vijeća RTV Federacije BiH, kojoj je osnivač Parlament FBiH.

Žurno imenovanje

Posljednji u nizu zahtjeva da se ovo pitanje konačno privede kraju na adresu Parlamenta FBiH stigao je iz Povjerenstva za promet i veze Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

U dopisu se navodi da je žurno imenovanje članova Upravnog vijeća RTV FBiH preduvjet funkcioniranja javnog RTV sustava BiH. Među imenovanjima koja su "na čekanju" je i izbor novog generalnog revizora Ureda za reviziju institucija FBiH, ravnatelja Federalne uprave policije te niza drugih imenovanja, od kojih se u bošnjačkim medijima najviše spominje imenovanje suca Ustavnog suda BiH. Hoće li zakonodavna vlast u Federaciji BiH početi raditi u punom kapacitetu ili će je i dalje obilježavati blokade u radu Zastupničkog doma od oporbenih bošnjačkih stranaka, znat će se početkom tjedna. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije