usklađivanje

Hoće li biti moguće povećanje mirovina?

umirovljenici
01.04.2021.
u 07:45

Federalni premijer Fadil Novalić nedavno je na sastanku s predsjednicima Saveza umirovljenika kazao kako je ta populacija prioritet Vladi FBiH. No iako su prioritet, čini se da od usklađivanja, odnosno povećanja mirovina ove godine neće biti ništa.

"Jesmo prioritet, ali je trenutno prazna kesa", rekao je za Klix.ba Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH.

Vlada FBiH je upriličila sastanak s predstavnicima Saveza umirovljenika, a tema je bilo redovito godišnje usklađivanje mirovina i materijalni položaj umirovljenika u okolnostima kakve jesu.

Mehić kaže da su predstavici umirovljenika zaključili i pohvalili ono što je dobro prema Zakonu o MIO, a to je da je vlada do sada ispoštovala sve te odredbe, od 1. ožujka 2018. do danas kada su u pitanju redovita usklađivanja. Čak je najniže mirovine dva puta povećavala, pa je najniža mirovina sa 326 KM povećana na 380 KM.

"Što se tiče povećanja, Savez umirovljenika je upoznat s tim da se vrši na osnovu dva faktora. Prvi je realna stopa rasta BDP-a u prethodnoj godini i rast cijene troškova života. I to se vrši 15. travnja s primjenom od 1. siječnja svake godine. S obzirom na koronavirus, statistički zavod je dao podatke gdje je rekao da je 2020. godine rast BDP daleko ispod planiranog, dakle negativan je. A rast troškova života je prema njihovom tu negdje, ali mi znamo da su sve žvotne namirnice poskupjele", govori Mehić.

On ističe kako po toj logici ispada da bi se mirovine trebale smanjiti jer nema elemaanata za usklađivanje.

"Međutim, Zakon kaže da je Vlada FBiH jamči isplate mirovina na dostignutoj razini u svakom mjesecu do 5. za prethodni mjesec. Dakle, nije važan koliki je rast BDP-a, nema govora o smanjenju mirovina. No, objektivno mi shvaćamo da nam ne idu u prilog dva faktora koja su negativni i po toj logici ne možemo očekivati redovno usklađivanje mirovina", nagovještava Mehić.

Vlada je na sastanku iznijela svoje probleme, a prednjači pandemija koja je donijela ukidanje radnih mjesta, smanjenje poslova itd, kao i nabavka lijekova i medicinske opreme te pokušaji nabavke cjepiva...

"Mi smo rekli da ćemo pomno pratiti situaciju i želim opet sjesti polovicom svibnja gdje ćemo vidjeti dokle se stiglo, ima li pomaka i osnova za bilo kakvo povećanje (usklađivanje) mirovina za ovu godinu", kaže Mehić.

Ističe i kako su i prošle godine umirovljenici ostali kratkih rukava. Na kraju je dodao kako su umirovljenici optimisti i očekuju da će se biti sluha i razumijevanja.

"Svjedoci smo da velikog poskupljenja osnovnih životnih namirnica i velike potražnje lijekova, a to je ono gdje umirovljenici najvećim dijelom troše mirovine. Dakle, za 15. travanj nemamo obećanje, ali nadajmo se svibnju", zaključio je Redžo Mehić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?