PROCESI

HNŽ sprema nove tužbe protiv elektroprivreda

'struja 3'
''
04.12.2014.
u 09:43

Elektroprivrede će i u budućnosti morati plaćati vodnu naknadu HNŽ-u

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine će do kraja ovoga tjedna prvi put uplatiti sredstva za naknadu potopljenih zemljišta Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Radi se o ukupnom iznosu od šest milijuna maraka za prošlu godinu, a novac se uplaćuje tek nakon što je sud u Konjicu presudio u korist Vlade HNŽ-a, te naredio da se izvrši uplata u proračunu ove županije za spomenute naknade.

Čekanje na uplatu

Kako nam je rekao ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ-a Donko Jović, najvjerojatnije će danas novac biti uplaćen u županijski proračun, a paralelno se nastavljaju aktivnosti kako bi se osigurala isplata sredstava u ovu godinu. - Mi sada imamo u pripremi nove tužbe protiv elektroprivreda za treći kvartal ove godine. Radi se o milijunskim iznosima na godišnjoj razini i prema važećim zakonski propisima, županija ima pravo na ovu naknadu. Očekujemo kako će se i u budućnosti ove obveze izmirivati i nadamo se kako više nećemo biti primorani sudskim putem tražiti uplatu ovih sredstava - rekao nam je ministar Jović. Aktualna Vlada HNŽ-a i županijska Skupština donijele su zakon prema kojemu su dvije elektroprivrede u Federaciji BiH obvezne plaćati naknadu za potopljena zemljišta i županiji, što ranije nije bio slučaj.

Kako su još prilikom donošenja ovoga zakona rekli njegovi autori, ideja je da se novac od elektroprivreda proslijedi visokoobrazovnim institucijama, bolnicama, te da se osigura redovita isplata grantova koji su planirani u proračunu HNŽ-a.

Ispunjenje obveza

Valja napomenuti kako je svoje obveze već ispunila Elektroprivreda HZ HB, i to opet na temelju sudskih sporova koji su presuđeni u korist Vlade HNŽ-a. Upravo zbog ovih uplata županijska vlada nije morala raditi rebalans županijskog proračuna jer su popunjene proračunske rupe nastale zbog smanjenja prihoda koji su bili planirani.

- Županija je na ovaj način upotpunila prihodovnu stranu i riješila veći dio problema koji su se pojavili ove godine. Smatramo kako i županiji pripada dio prihoda od naknada za potopljena zemljišta, te kako je korektno da dio sredstava ide u županijski proračun - rekli su nam naši sugovornici iz Vlade HNŽ-a. Nove uplate, odnosno izmirenje dugova, se očekuju uskoro.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije