KREDIT

HNŽ se zadužuje 25 milijuna KM za isplatu plaća i izgradnju dječje bolnice

Denis Lasić
30.12.2013.
u 08:55

Potrebu za zaduživanjem premijer Lasić je objasnio značajno nižim prihodima od PDV-a od planiranih

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije danas bi trebala razmatrati nekoliko važnih dokumenata koji bi trebali osigurati županiji da pokrpa dubioze iz odlazeće godine, te vlast uvesti u mirniju luku u sljedećoj godini. Kako bi ostvarili prvi dio cilja, vlasti će se zadužiti za oko 12 milijuna maraka da bi pokrpali proračunski minus iz ove godine. Premijer Denis Lasić rekao je da će Vlada podići zajam ‘pod vrlo povoljnim uvjetima’ kod komercijalnih banaka.

Krpanje rupa

Potrebu za zaduživanjem premijer Lasić je objasnio značajno nižim prihodima od PDV-a od planiranih, zbog čega je županija ostala zakinuta za desetak milijuna maraka. Zaključak o potrebi zaduženja donesen je na telefonskoj sjednici Vlade i upućen je u skupštinsku proceduru. Iako je zaduživanje ozbiljan indikator krize, u Vladi to ne smatraju problematičnim jer ranije županija nije imala sličnih zaduženja. Ovaj rebalans proračuna bi, kako se doznaje jer su vladajuće stranke održale nekoliko koordinacijskih sastanaka, trebao na sjednici županijske Skupštine proći bez ikakvih problema. Jednaka će vjerojatno biti i sudbina proračuna za 2014. godinu koji je projiciran na nešto nižoj razini trošenja ovih godina. Naime, proračun u ovoj godini bio je projiciran na 179 milijuna maraka, dok je proračun za sljedeću godinu manji za sedam milijuna maraka. Istodobno, rebalansom će se morati rezati skoro sve rashodovne stavke. Kao svojevrsni kompromis koji je pomirio obje strane, hrvatsku i bošnjačku unutar vlasti, jest i dogovor oko prihvaćanja zaduženja za izgradnju novih, odnosno dogradnju medicinskih kapaciteta u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) na Bijelom brijegu te Regionalnom medicinskom centru “Dr. Safet Mujić”.

Saudijski fond

Radi se o zaduženju iz sredstava vrlo povoljnog Saudijskog fonda u iznosu od oko 13 milijuna maraka. Pri tome bi se oko 8,5 milijuna trebalo izdvojiti za izgradnju novog objekta Kliničke bolnice za djecu, dok bi se 4,5 milijuna maraka izdvojilo za RMC. Kako je Večernjak ranije objavljivao Klinika za dječje bolesti s mjesta sada dotrajalog zdanja, treba se premjestiti na prostoru iza Više medicinske škole. Istodobno, na mjestu toga zdanja trebao bi niknuti novi centar za transplantaciju, prvi takve vrste na području Hercegovine, što je nastavak ostvarenja vizije da SKB Mostar postane široko zaokruženi medicinski centar s mogućnosti pružanja raznih vrsta medicinskih usluga s jedne strane i mjesto rađanja novih stručnjaka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije