Odluka Županijskog suda

HNŽ opet ostaje bez ravnatelja policije

30.08.2017.
u 09:00

Županijski odbor HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije danas će razmatrati informaciju o presudi Županijskog suda u Mostaru o imenovanju ravnatelja policije Ilije Lasića, piše Večernji list BiH.

Sredinom lipnja Županijski sud u Mostaru donio je drugostupanjsku presudu po žalbi bivšeg ravnatelja policije Amira Begića o načinu izbora policijskog ravnatelja u HN županiji, prema kojoj je sadašnji ravnatelj policije Ilija Lasić nezakonito izabran na to mjesto. Riječ je o odluci koja je u potpunosti preinačena u odnosu na onu koju je nekoliko mjeseci ranije donio Općinski sud u Mostaru, po kojoj je Ilija Lasić legalno izabran na mjesto ravnatelja policije HN županije.

Riječ je o jednoj od najbrže donesenih presuda u povijesti rada Županijskog suda u Mostaru. Inače se na stajalište tog suda po određenoj žalbi čeka i do tri godine, dok je odluka po žalbi Amira Begića stigla za svega nekoliko mjeseci. Na brzinu donošenja te odluke nedavno se u intervjuu za Večernji list osvrnuo i ministar unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije Slađan Bevanda izjavivši kako bi volio da je naše pravosuđe u svim slučajevima brzo i učinkovito. U presudi koja je u ponedjeljak stigla u Ministarstvo unutarnjih poslova HN županije navodi se kako Vlada HN županije mora nastaviti provedbu procedure izbora ravnatelja policije HNŽ-a.

Budući da ni prilikom imenovanja Lasića na to mjesto nije bilo dovoljno političke volje od određenih stranki koje participiraju u Vladi HNŽ-a da se to pitanje riješi, a iz istih razloga HN županija godinama nema Policijski odbor, upitno je kada će policija u HNŽ-u dobiti novog ravnatelja. Ovakva situacija stanovnike HN županije vraća u 2014. godinu kada se u veljači najbolje pokazalo koji su nedostaci i do čega može dovesti prazno mjesto ravnatelja policije u HNŽ-u. U samo jednom danu zapaljene su zgrade županijske Vlade, Gradske uprave Mostar, HDZ-a BiH i SDA, na ulicama je vladalo bezakonje, a u stanovništvo se uvukao strah. O koliko se ozbiljnoj situaciji radilo, najbolje govori podatak kako je nakon višemjesečne nemogućnosti dogovora, v. d. ravnatelja policije izabran samo dan nakon nereda u Mostaru. Nakon svega navedenog, postavlja se pitanje tko na sebe može i želi preuzeti odgovornost ponovnog ugrožavanja sigurnosti stanovništva HN županije. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?