Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

HNŽ: Nema razloga za zabrinutost zbog gripe kod djece

14. veljače 2020. u 16:59 0 komentara 49 prikaza
gripa

Razloga za zabrinutost i paniku nema, s obzirom na to da broj oboljelih od sezonske gripe (gripe B), kao i infektivne mononukleoze nije veći nego prethodnih godina, poručile su specijalistica školske medicine Doma zdravlja Mostar dr. med. Senada Vujica i dr. med. Leonora Redžić, s Odjela za infektivne bolesti KB "Dr. Safet Mujić" nakon razgovora u petak s ministrom obrazovanja, znanosti, kulture i športa HNŽ Rašidom Hadžovićem. 

Sastanak je održan povodom povećanog broj izostanaka učenika zbog simptoma sezonske gripe (gripe B), koji je evidentran na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) od prošlog tjedna, priopćeno je iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa.

U namjeri adekvatnog djelovanja i zaštite sudionika nastavnog i odgojnog procesa, školama i vrtićima preporučuje se da osiguraju dovoljno sapuna i čiste vode, kao i održavanje čistoće i dezinfekcija površina, poručeno je sa sastanka.

Predstavnice zdravstvenih institucija su navele kako su uobičajeni simptomi gripe B: kašalj, visoka temperatura koja se teže vraća na normalne vrijednosti, kao i bol u grlu.

Prema njihovim preporukama, djeca ne bi trebala dolaziti u školu ukoliko imaju navedene simptome, kao ni 48 sati nakon što se tjelesna temperatura vrati na normalne vrijednosti.

U cilju zaštite sudionika nastavnog procesa i prevencije virusa gripe Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a pozivalo je direktore i zaposlenike odgojno-obrazovnih ustanova, kao i roditelje da u razdoblju sezonske gripe djeluju adekvatno i u skladu s preporukama liječnika.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.